Kurban Bayramı’nın Çocuklara Etkisi

Genelde ailelerin çocuklarına Kurban Bayramı’nı anlatırken zorlandıkları görülmektedir. Bu konuyu ciddiye almamız gerekiyor ;çünkü bilinçsiz davranıldığında çocuklarda bu durum kalıcı travmalara yol açabilmektedir. Kurban kesilirken çocukların o ortamda bulunmaları, bu durumu bilmediklerinden dolayı çocuklara ağır bir yük oluşturabiliyor. Çocuklarımızın bu ve buna benzer durumlarla karşılamamasını önlemeliyiz. Bunu sağlarsak çocuklar hem daha bilinçli birey olup, olası travmaların önüne geçilebilecektir. Çocukların 7 yaşına kadar bu duruma kesinlikle maruz bırakılmaması gerekir. Bazı anne ve babalar hem daha fazla benimsemesini sağlamak hem de belki daha kolay olması nedeniyle Kurban Bayramı’nı anlatmaktansa, gösterip çocuklara bu durumu yaşatmayı tercih ediyor. Fakat bu şekilde çocuklar daha fazla zarar görebiliyor.

Çocuğa Kurban Bayramı’nı anlatırken olabildiğince bu gibi sahnelerden uzak kalınması duyguların daha kontrollü bir şekilde yaşanmasına yardımcı olur. Diğer bir durumda çocuğun hayvanın kesilirken yanında olduğunda, kan, öldürme gibi saldırganlık duygularının olduğu bu sahneler, tepkilerin olgunlaşmış davranışa dönüşmesini zorlaştırabilir. Çocuklara bu durumu ilk ailelerinden sözlü bir şekilde duyması, öğrenmesi daha uygun olacaktır. Kurban Bayramı yaklaşmadan önce aileler çocuklarını bilinçlendirmelidir. Çocuklara Kurban Bayramı’nı açıklarken sabırlı olmak çok önemlidir. Çocuğun jest ve mimiklerini dikkate alarak onu dinlemek, anlamak kadar önemlidir. Çocukların hayalleri çok geniş olduğundan dolayı da bir sürü sorular yöneltebilirler, onları dikkatle dinlemeliyiz. Sorularına olduğunca somut cevaplar vermemiz önem taşımaktadır.

 

Kurban Bayramı’nda sofralarda oluşan kalabalıklardan faydalanıp, çocuklara daha çok bayramın bütün ailenin birlikte vakit geçirdiği, toplanıp yemek yediği, birbirlerine hediye aldığı yönü de yansıtmalıdır. Çocuklara Kurban Bayramı’nı açıklarken; bazı metaforlar kullanabiliriz.  Özellikle 7 yaşından sonra çocuk yine de merak edip sorarsa; büyümek ve gelişmek için yemek yediğimizi söylemekle başlayabiliriz. Çocuklara et yemenin, süt içmenin hasta bir insanın bu besinleri tükettiği taktirde iyileşeceğini gibi örnekler verebilirsiniz. Boyumuzun uzaması ve güçlü olması için hayvanın sütünü içtiğimizi ve et yiyerek ne kadar çok protein aldığımızı da söyleyerek çocukları şaşırtabilirsiniz. Bu durum çocuklara tuhaf gelebilmekle beraber dikkat çekici de olabilir. Çocuklar meraklı olduklarından dolayı kurban kesimi ile ilgili de zorlayıcı sorular da sorabilirler. “Hayvan kesildiğinde canı acımaz mı, onlara da yazık değil mi?” gibi sorular gelebilir. Çocuğa; “Dünyadaki tüm canlılar birbirine yardım etsin diye yaratıldı. Kurbanlık hayvanlar da tıpkı meyveler gibi insanlar yesin, büyüsün ve güçlensin diye yaratıldı.” şeklinde verilecek cevap onların ruhsal gelişimine zarar vermekten de koruyabiliriz.

Çocuklara Kurban Bayramı’nı çocuklara dini boyut olarak anlatırken ise, daha dikkatli olunmalıdır. Çocuklar bu kavramları anlamda zorluk çekebildiklerinden dolayı, daha titiz konuşulmalıdır. Çocuk 7 yaşından büyükse dini olarak anlatılması ön görülmektedir.Bunu yaparken ise şöyle konuşabiliriz; ‘Önceden bir Peygamber varmış. Allah’ı çok severmiş. Allah da onu mükafatlandırmak için Kurban Bayramı’nı hediye etmiş. Biz de bugünü kutlamak için her yıl bir araya gelip, kestiğimiz kurbanın etini ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyoruz ve hep beraber yemekler yiyoruz” şeklinde açıklanabilir. Bu şekilde açıklandığında çocukta güven duygusu oluşacaktır ve olası travmaların önüne geçilmiş olacaktır.

Aleyna ELMAS

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content