PEARL

Ti West’in yazıp yönettiği Pearl, 2022 yılında yayınlanan 7.0 IMDB puanlı ve içinde korku, dram, gerilim ve psikolojik öğeler barındıran ayrıca 38 adaylıktan 5 ödül kazanan filmdir.
Ünlü yönetmen Martin Scorsese de Pearl hakkında “ Büyülendim, sonra rahatsız oldum, sonra o kadar huzursuz oldum ki uykuya dalmakta zorlandım ama izlemeyi bırakamadım.” açıklamasını yaparak filmi çok başarılı bulduğunu belirtmişti.
Filmin konusuna gelecek olursak, Pearl adlı genç kadını canlandıran Mia Goth’un en büyük hayali yıllarca baskı ve dayatmalarla beraber ailesiyle yaşadığı çiftlikten kurtulmak. Bunu da  bir dans yıldızı olma hayaliyle birlikte gerçekleştirmek arzusunda.
Pearl dışarıdan bakıldığında tatlı, neşeli, dans etmek isteyen masum bir karakter gibi görünebilir ama karakterin iç dünyası hiç de öyle değildir. Genç kadın karakterimiz psikolojik sıkıntılar yaşayan anne ve engel durumu olan babayla yaşamaktadır. Bununla birlikte çocukluğundan beri baskılarla büyütülmüş ve yaşamı da dünya savaşı dönemine denk gelmekle birlikte kocası ülkesine adına savaşmaya gitmiştir. Bu gibi durumlar karakterimizin zihinsel ve psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Nitekim Pearl karakterinde de psikopati özelliklerinin bir çok belirtisi net bir şekilde gözükmektedir.
Psikopati: Psikopati (Psikopatlık), çekici, manipülatif, duygusal yönden acımasız ve suç işleme potansiyeline sahip kişilik yapıları için kullanılır. Bunun nedenleri olarak da çevre, genetik, beyin hasarı ve evrimsel faktorlerin birlikte etki etmesiyle gercekleşir. Pearl karakterimizin de cevresinden kaynaklanan faktorleri; ailesinin yetistirme tarzindan, maruz kaldigi baskilardan, o siralarda meydana gelen dunya savasinin da getirdigi psikolojiyle net bir sekilde gorebiliriz. Ayrica genetik faktorleri de babasi ve annesinden kalitim yoluyla barindirmaktadir. bunu ilerideki sahnelerde annesiyle olan konusmasinda da gorebiliriz “sen iyi bir insan değilsin Pearl. İçinde kötü niyet tohumları var görüyorum.”
“Soğuk ol ve insanların duygularını umursama. Ne de olsa; kimse onların umrunda değil.”
BU KISIMDAN SONRA OKUYACAĞINIZ ANALİZLERİMİZ AĞIR SPOİLER İÇERİR!
Tüm bunlarla birlikte filmin açılış sahnesinde de Pearl’ün çiftlikteki masum bir kazı anlık bir dürtüyle öldürüp göldeki timsaha yedirmesi hiç de şaşırtıcı gözükmemektedir.
İlaç almak için Annesi tarafından şehre yollanan Pearl, annesine yalan söyleyerek artan parayla en sevdiği şeyi yapmıştır… Sinemaya gitmek. Dansçı olma hayaliyle yanıp tutuşan karakterimiz izlediği dans filmlerinde de bir gün ben de bir yıldız olacağım düşünceleriyle iç geçirmektedir. Film bittikten sonra makinist kendisiyle flörtleşmeye çalışmıştır. İçten içe bu durum karakterimizin hoşuna gitse de yalnızca ondan bir hediyeyi kabul ederek eve dönüş yolunu tutmuştur. Dönüş yolunda bir bostan korkuluğu gören Pearl bu korkulukla dans etmeye başlamıştır. Giderek içindeki arzuları dışa vuran Pearl korkulukla daha fazla yakınlaşmaya başlayarak öpüşmüştür. Hemen ardından korkuluğun yüzünü makinistin yüzü gibi görmüş ve korkudan geri çekilmiş de olsa terkrardan yaklaşarak korkulukla seks yapmaya başlamıştır. Psikopatiler genelde dürtüleriyle, hazları için hareket ederler. Bu sahnede de içindeki makiniste karşı olan duygu ve arzuları korkuluğa yansıtmıştır. Belki de o an Pearl, evli olduğu için makiniste karşı olan cinsel arzusunu vicdanı el vermediğinden bastırmıştır. Daha sonra bu dürtüselliğini“ Yön değiştirme “ savunma mekanizmasıyla korkulukla gidermeye çalışmıştır.
İlerleyen sahnelerde Pearl, kocasının kız kardeşinden kilisede bir dans seçmesi olacağının ve seçilen kişinin avrupa turnesine çıkacağının haberini alır. Bu haberden sonra Pearl, sonunda iki hayalini de gerçekleştirebileceği için sevinçten deliye döner ve annesinin kıyafetini alıp gece evden uzaklaşarak makinistin kaldığı yere gider. Danslardan ve Pearl’ın hayatından konuşmaya başlayan çift bir film izlemeye karar verir. Pearl, konuşmalarının bir bölümde ailesinden bahsederken “ Keşke ölseler “ diye iç geçirir. Çünkü ailesi ölürse karakterimiz artık özgür olacağını istediği hayalleri gerçekleştireceğini ve kendisini o çiftlikte tutacak hiçbir şeyin kalmayacağını düşünmektedir.
Ertesi sabah babasını tekerli sandalya ile göl kenarına götüren Pearl, “ Artık gideceğim , burada kalamam.” gibi şeyler söyleyerek aynı anda da babasını göldeki timsaha daha çok yakınlaştırıyordu. Artık kurtulmak istiyordu özgürleşmek istiyordu. Belki de Annesi çıkagelmese babası çoktan ölmüş olacaktı.
İlerleyen sahnelerin birinde Pearl kümesteki bir yumurtayı sıkarak patlatmaktadır ve ardından savaşa giden kocasının da patladığının imgesini görmektedir. Bu arada aslında Pearl yumurtayla birlikte kocasının da patlamasını istemektedir çünkü bir gün savaştan gelebileceğini biliyordu fakat karakterimiz artık kendisini buraya bağlayacak hiçbir şeyin kalmamasını istiyordu.
Ailesiyle birlikte yemek masasına oturduğu sahnede annesi onu sorumsuzluk ve bencillikle suçluyordu kendisine sen normal değilsin delisin gibi şeyler söyleyip bir gün tüm insanlar da bunu anlayacak diyordu. “ Sen iyi bir insan değilsin Pearl! İçinde kötü niyet tohumları var, görüyorum.” Kızıyla kavga etmeye başlayan anne adeta kızının kendisinden daha iyi olmasını istemiyor gibiydi ama Pearl, “ Senden daha iyi olacağım! Ben bir yıldızım!” diyerek annesini şöminede yanan ateşe itti ve yanarak can vermesini seyretti. Artık karakterimizi çiftliğe bağlayan şeylerden birtanesi eksilmişti.
Pearl’ün psikopati özellikleri daha net başgöstermeye başlamıştı. Önce kendinden daha zayıf ona karşı koyamayacak kazdan başlamıştı ve şimdi de annesi…
Pearl o gece koşarak makinistin kaldığı yere gitti ve geceyi onunla geçirdi. Sürekli dans seçmesini düşünen Pearl, sabah erkenden prova için eve dönmek istedi ve makinist ile birlikte yola koyuldu. Çiftliğe vardıklarında masum adam olaydan habersiz etrafa bakınmaya başladı ve Pearl’ün gerçek yüzünü fark etti. Korkudan ne yapacağını bilmeyen adam eve dönmek istedi ama Pearl için makinist yalnızca Avrupaya gitmesine yardım edebilecek bir objeden başka bir şey değildi. Öfke nöbeti geçiren Pearl, Avrupa biletinin elinden kaçmasının fark edilişiyle deliye döndü. İçindeki hazmedemeyiş ile birlikte gelen saldırganlık duygusuyla makinisti de öldürdü. “Hiçbir şey beni bu çiftlikte tutamaz!” Daha sonra babasını da öldüren Pearl’ü artık o çiftlikte tutacak bir değeri kalmamıştı ve dans seçmelerine gitmek üzere çıktı.
Kendinden emin bir şekilde sıranın ona gelmesini bekleyen Pearl, sürekli “ Ben olmalıyım, ben seçilmeliyim.” diye mırıldanıyordu. Pearl’ün bu özellikleri tamamen narsist, üstün kişiliğinden kaynaklanıyordu. Pearl’e göre en iyisi oydu ve ondan başka kimse seçilemezdi. Nihayet sıra ona geldiğinde kendinden emin bir şekilde çıkmış ve gösterisine başlamıştı ama  sonu umduğu gibi olmamıştı. Onu seçmemişlerdi ve  Pearl bu durumu kabul edemıyordu ona göre en iyisi oydu ve onun seçilmesi lazımdı. Krize giren Pearl sakinleştirilemiyordu. “Lütfen! Ben bir yıldızım!”
Daha sonra ona destek olaran ve onu evine bırakan kocasının kız kardeşiyle konuşmaya başladı. Pearl’ün yüzünü yakın çekimle alan yönetmen ve role son derece uyum sağlamış Mia Goth’un performansıyla bize Pearl’ün psikolojik dünyasını net bir şekilde yansıtmayı başarmışlardır. Pearl bu sahnede yaptığı günahları anlatmaya başladı ve aslında annesinin de dediği gibi kendisinin iyi bir insan olmadığını kabullendi. Aslında kocasıyla da onu belki bir gün bu çiftlikten kurtarıp uzaklara götürebileceği için evlenmişti. Pearl için herkes hedefine ulaşması için kullanabileceği bir obje gibiydi.
Pearl’ün kendine itiraflarından korkan genç kız artık gitmek istedi ve ayağa kalktı. Pearl biranda onu dans seçmelerinde seçildiği için tebrik ettiğinde ise kızın korkusu daha da artmıştı çünkü hırslı ve hayalleri için her şeyi göze alabilecek olan Pearl’ün aslında onun adına sevinemeyeceğini kıskanacağını çok biliyordu ve öyle de oldu. Kaçmaya çalışan genç kız da başaramadı ve Pearl’ün kurbanlarından biri oldu.  “Artık mesele benim ne istediğim değil Mitsy. Mesele, elimdekilerin kıymetini bilebilmek.”
Hiçbir şey olmamış gibi ailesiyle kalmaya devam eden Pearl, ailesinin ölü bedenlerıyle birlikte kahvaltı ederken biranda kocası askerden gelir ve olanları görünce gözlerine inanamaz fakat Pearl çok normal bir şekilde “Eve geldiğine çok sevindim.” der. Bu sahnede adeta o hayallerinden sonra elindekilerin kıymetini bilmek adına bir adım atıyormus gibi gözükür. Yaptıkları şeylerin onun için çok da bir önemi yoktur ama bu sadece onun için öyledir.
Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Psikopati

https://www.imdb.com/title/tt18925334/

 

 

Erdem TİREN

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content