Doğal dünyanın tadını çıkarmak için üç neden daha.
Bahçe işleri, doğa yürüyüşü, kuş gözlemi veya sadece dış mekânda yapılan yürüyüş bile yalnızca bizi mutlu etmekle kalmıyor aynı zamanda beynimizi de daha sağlıklı hale getiriyor.
Kapsamlı araştırmalar sayesinde egzersiz yapmanın faydalarını biliyoruz (Penedo & Dahn, 2005) fakat görünüşe göre doğayla yakın bir ilişki geliştirmek bunlardan daha fazlasını bizlere sunuyor: sürdürülebilir bir bilişsel kapasite.
Araştırmalar gösteriyor ki, doğayla etkileşim halinde olmak stresi azaltıyor ve konsantrasyon becerilerinin geri kazanılmasına yardımcı oluyor (Berman, Jonides, & Kaplan, 2008). Buna delil olarak, Japonya’da shinrin-yoku uygulamaları (orman banyosu) üzerine yapılan araştırmalar, ormanda 15 dakika boyunca sadece yatıp, ardından sakince etrafta dolaştıktan sonra, tekrar 15 dakikayı o bölgede geçiren insanlarda kortizol salınımının ciddi derecede düştüğü kaydedildi (Park, et al., 2010). Araştırmaların kortizolün beynimizi prefrontal korteks ve hipokampüse zarar vermek suretiyle kötü yönde etkilediğini gösterdiğinden (Arnsten, 2009; Hajszan, et al., 2009; Numan, 1978; Pruessner,et al., 2005 ), kortizol seviyesindeki bu azalma beynimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.
Sadece doğada olmak bile daha iyi hissetmemize ve daha iyi düşünmemize yardımcı oluyor. Oberlin Üniversitesi’ndeki psikologlar rastgele seçilmiş 76 öğrenciden küçük bir nehrin yakınındaki ormanda veya binaların ve beton park alanlarının yakınındaki kentsel bir alanda 10 dakikalık bir yürüyüşe çıkmalarını ve 5 dakika boyunca mevcut alanda bulunmalarını istedi. Ormanda yürüyüş yapan öğrenciler sadece pozitif duygular hissetmekle kalmayıp, ayrıca kenttekilere kıyasla çok daha geniş dikkat kapasitesi ve hayat sorunları üzerine düşünme yeteneği deneyimlediler (Mayer et al., 2009).
Son olarak, doğada olmak gelecek yaşamımızda da beyin sağlığımızı korumamıza yardımcı olabilir. 60 yaşın üzerindeki 2000’den fazla Avustralyalı kadın ve erkek üzerinde yapılan uzun vadeli bir çalışmada (longitudinal study), günlük bahçe işleri yapmanın demans geliştirme riskinde 36% oranında azaltıcı etkisi olduğu bulundu (Simons, et al., 2006).
Eğer bu etkileri deneyimlemeye başlamak istiyorsanız, dışarıya bir adım atmayı deneyin. Etrafınızdaki ağaçlara ve üzerinizdeki gökyüzüne bakın. Doğal yaşamın bir parçası olmak, iyileştiriciliğinden zevk almak için yoğun gününüzü birkaç dakikalığına durdurun.
Çeviren: Şeyma Kalender
Kaynak: Psychology Today