Masal Terapi– Judith Malika Liberman

Söz konusu masallar olduğunda aklımıza ilk çocuk masalları gelir. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde ile başlayan, başrolde bir iyi kahramanın bir de bu kahramanı alt etmeye çalışan kötü karakterin olduğu, sonunda daima iyi kahramanın kazanıp gökten üç elma düştüğü ya da aşıkların kavuşup kırk gün kırk gece düğün yapıldığı masallar. Fakat Judith Malika Liberman’ın kaleme aldığı Masal Terapi kitabındaki masallar bundan biraz farklı.
Hayatta bazen ne yapacağımızı bilemediğimiz, çaresiz hissettiğimiz veya kararsız kaldığımız zamanlar olur. Böyle zamanlarda başımıza gelen veya çevremizde gerçekleşen olaylara karşı hassasiyetimiz artar. O gün şahit olduğumuz bir olaydan, okuduğumuz bir kitaptan, denk geldiğimiz bir şarkıdan veya duyduğumuz bir hikayeden kendi sorunumuzadair bir yanıt ararken buluruz kendimizi. Sanki bu olayların ve o gün karşılaştığımız şeylerin bize bir mesaj vermesini, ne yapmamız gerektiğine dair birer işaret olmasını bekleriz. Adeta bizi içimizdeki sesi duymaya yöneltecek bir pusula olmalarını umarız. Judith Liberman Masal Terapi kitabını tam da bu amaçla kaleme aldığını ifade ediyor.
Kahramanlarının krallara hayata güvenmeyi öğreten tamirciler, sabretmeyi öğreten ustalar, sorunlara çözüm üretmeyi öğreten keşişler, birbirine ilham olan azizler olduğu, içerisinde elli dört adet masal bulunan bu kitap, içimizdeki sesi dinlemeye hatta belki onu keşfetmeye yöneltecek türden masallar içeriyor. Her masalın sonunda mesaj, seyir defteri, alıştırma ve alıntı bölümü var. Bu kısa bölümlerden mesaj bölümü masalla ilgili olası bir yorum yapar ve genel olarak masalın vermek istediği mesajı vurgular. Seyir defteri kısmında yazar, masalın mesajına uygun birkaç soru sorar ve bunları bir deftere yazarak cevaplamamızı ister. Alıştırma kısmı da adından anlaşılacağı gibi mesajı hayatımıza geçirmemize yardımcı olabilecek bazı küçük alıştırmalar önerir. Son olarak alıntı bölümünde ise yazar Mevlana, Hafız, Gandhi ve Frankl gibi isimlerden alıntılarla masalın serüvenini tamamlıyor.

Peki bu kitabı nasıl okumalıyız?

Adı gibi terapi niteliğinde olan bu masallardan en güzel şekilde ilham alabilmek adına yazar kitabı klasik bir şekilde değil, her seferinde tek bir masal olacak şekilde okumamızı istiyor. Kendimizi kafamız karışık bir halde bulduğumuzda, kararsız kaldığımızda bize yol göstermesine niyet ederek kitabın rastgele bir sayfasını açıp oradaki masalı okuyor ve ardından alıştırmaları yapıyoruz. Liberman bu kitapla adeta okuyucuyu mistik bir oyuna davet ediyor. “Sevgili yolcu; Bu kitap senin için bir pusula olsun diye hayal edildi. Onu çantanda taşı. Kendini bir yol ayrımında bulduğunda, kararsızlık yaşadığında, ruhun yolunu kaybettiğinde kitabı çantandan çıkar. Rastgele bir sayfasını aç. Ve okumaya başla… Karşına çıkan masal sana yolunu bulmanda yardım edecek. Seni masallarla bir oyun oynamaya davet ediyorum. İçindeki yıldız gözlü oyunbaz çocukla yeniden bağ kurmanın vakti geldi. Bu bir iyileşme oyunudur. Bırak masallar sana rehberlik etsin, seni iyileştirsin ve dönüştürsün… ”
Dilruba Soygüder
Kaynakça:
Liberman, JM (2015). Masal Terapi. Doğan Novus Yayıncılık. İstanbul.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content