Mesih (Kurtarıcı) Kompleksi

Biz insanlar kendi benliğimizi öğrenmeye başladığımızdan itibaren hayatla ilgili birçok şey öğrenir, gerektiğinde öğrendiklerimizi uygulamaya geçiririz çünkü bu hayatın ve benliğimizin olağan durumudur. Bu öğretilerden birisi de yardım etme, karşındaki insana iyiliğinin dokunması konusudur. Böyle bakıldığında son derece normal ve gayet yerinde iyi bir eylem olan bu durumun her şeyde olduğu gibi fazlalığın zarar olduğu kısımlar da vardır. Eğer kişi karşısındaki insana yardım etmeyi kendine zaruri bir hedef olarak görüyor hatta kendini ikinci plana atıyorsa burada bir sorun var demektir. İşte burada karşımıza Mesih kompleksi, bir diğer adıyla kurtarıcı kompleksi karşımıza çıkıyor. Bu sendroma sahip insanlar etrafındakilere, çevresine fazlasıyla yoğunlaşırlar ve onların hayatına karışma düşüncesine, bazen de kişinin içinde bulunduğu kötü durumdan onu çıkarma düşüncesine sahiptirler. Kurtarıp iyilik yapma eylemini takıntı derecesine getiren bu insanlar için sonuç tamamen iyi sonuçlanmayabilir.

MESİH SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

– ‘Yardım etme’ kavramının ciddi derecede takıntı haline getirilmesi.
– Karşınızdaki kişiden kendinizi sorumlu hissetme.
– Övülme ihtiyacı hissetme.
– Genelde yeme bozukluğu yaşayan insanlar ve bununla gelen duygudurum ve ruhsal bozukluklar örnek verilebilir.
Kurtarıcı kompleksinin bipolar bozukluk, şizofreni rahatsızlığına sahip bireylerle de ilişkilendirildiği gözlemlenmiştir. Kişi bulunduğu grubun kurtarıcısı olduğuna kendisini inandırmıştır. Genelde iyi niyetle başlayan sendromun dozu kaçabilir ve yaşayan kişi kendine ya da başkasına mutluluk vermez.

TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bu sendrom için belli bir test olmasa da uzman bir terapist ve danışman yardımıyla daha iyiye gitmesine kişinin duygu ve düşüncelerinin iyileşmeye doğru gidilmesine yardımcı olunabilir.
Kaynakça    https://npistanbul.com/kurtarici-mesih-kompleksi-nedir

 

Ayşe Esen

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content