Kent Üniversitesi (Canterbury,İngiltere) tarafından yürütülen yeni bir araştırma popüler telefon oyunlarının, kimisi kişilik bozukluğu gibi ciddi problemlerin habercisi olabilen bilişsel bozuklukların erken tanısı için yeni bir araç olabileceğini iddia ediyor.
Mobil oyunlar oynarken dokunma, kaydırma ve yönsel el, kol ve baş hareketleri ile kullanıcının bilişsel performansı arasındaki şeklin araştırılmasında, bu hareketlerin hızının, uzunluğunun ve yoğunluğunun beynin işleviyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Detaya inmek gerekirse, bahsettiğimiz şekillerin performansı, oyuncunun görsel arama yetenekleri, mental esnekliği ve tepkilerinin azalması konularında anahtar bilgiler sunuyor. Bunların hepsi kişinin beyin sağlığının tümü hakkında ipuçları veriyor.
‘Oyun Temelli Bilişsel Değerlerin Parçası Dokunma ve Hareketi Araştırmak’ (Exploring the Touch and Motion Features in Game-Based Cognitive Assessments) adlı araştırmanın sonuçları 12 Eylül Perşembe günü UbiComp2019’da sunulacaktır. Çalışmanın ortakları Kent Mühendislik ve Dijital Sanatlar Okulu’ndan Dr. Jim Ang, Jittrapol Intarasirisawat ve Dr. Christos Efsratiou; Londra Üniversitesi Akademisi’nden Luke William Feidham Dickens; ve Poole Hastanesi NHS’den Rupert A. Page bulgularını sunacaklar.
Araştırmada 21 sağlıklı katılımcı 15 günde bir, toplamda iki defa standart bilişsel değerler testine girdiler, ardından 10 dakikalık sürelerle Tetris, Candy Crush Saga ve Fruit Ninja oynadılar. Bu üç oyunun seçilmesindeki neden, öğrenmesi kolay olmaları, pek çok oyuncu için çekici olmaları ve birden çok hareket ile yoğun etkileşim içinde olmalarıydı.
Telefonlara yerleştirilmiş sensörleri kullanarak bilgiler toplandı ve ekip oyuncuların oyunla nasıl etkileşim içinde olduğunu ve katılımcının dokunması, kaydırması, hafifçe vurması ve yönsel hareketleri ile bilişsel performansları arasında açık bir bağlantı olduğunu gösterdi. Çalışma katılımcıların görsel-uzamsal yeteneği, görsel arama görevi, hafızalarını test etme, mental esneklik ve dikkat süresi gibi özelliklerini sergilediğini gösterdi.
Araştırma ekibi, popüler mobil oyunların genelde Alzheimer, felç, travmatik beyin yaralanması, şizofreni ve obsesif kompülsif bozukluk gibi hastalıklarda görülen motor becerilerindeki değişimleri tespit etmede etkili bir ölçüm aracı olabileceğini gösterdi. Bilişsel bozukluğun tedavisi ve engellenmesi gibi nörolojik hastalık riski taşıyan bireylerin belirlenmesinde de erken tanı kritik önem taşıyor.
Dahası, araştırma oyun oynamanın travmatik beyin yaralanmalarına maruz kalmış atletler, boksörler, rugby oyuncuları gibi kişilerde bilişsel performanstaki değişikliği tespit etmede kullanılabildiğini kanıtladı. Mobil teknolojiyi kullanmak, geleneksel kağıt üzerinde test etme formatından daha hızlı olduğu gibi, düzenli, tekrarlanabilir bir araştırmayı sağlıyor ve test edilen katılımcılar için de daha çekici hale geliyor. Ayrıca oyunlar, spesifik bilişsel becerileri test etmek için modifiye edilebilir.
Multimedya ve dijital sistemler konusunda uzman öğretmen olan Dr. Ang, ‘Çalışmamızın sonuçları bizi çok cesaretlendirdi ve nörolojik hasar görmüş hastalardan bilgi topladık. Bu ek analiz orijinal araştırmamızın sonuçlarını destekledi. Şu an bireylerin bu oyunları oynarken bilişsel performansını otomatik olarak takip edebilecek bir algoritma tasarlamaya çalışıyoruz.’ dedi.
Çeviren: İlke Kocaoğlu
Kaynak: www.sciencedaily.com