Araştırmacılar Herpes İle Alzheimer Hastalığı Arasında Bir İlişki Buldu.

Uçuklar bilişsel gerileme ile ilişkili bulundu.

New Mexico Üniversitesi(UNM), Brown Üniversitesi ve House Ear Enstitüsü’nde ki (HEI) laboratuvarlarda hücrelerin içinde büyüyen herpes simplex virüs tip 1 (HSV1) enfeksiyonlarını gözlemlemek için yeni bir teknik geliştirdi. Uçuğun sebebi olan HSV1, sinir hücrelerinin içinde gizli bir formda kalır. HSV1 enfeksiyonunun yeniden canlanması ve büyümesi Alzheimer hastalığı ile ilişkili bilişsel düşüşe katkıda bulunur. Detaylar, Bilim Halk Kütüphanesi’nden PLoS ONE dergisinin 31 Mart sayısında yayınlandı.

Harvey Aile Profesörü ve Araştırma Başkan Yardımcısı, UNM Tıp Fakültesi, Patoloji
Anabilim Dalı olan Baş

Araştırmacı, M.D., Ph.D., Elaine Bearer çalışmasını şu şekilde sunar: “Herpes, dudak ya da göz gibi mukoza zarlarını enfekte eder ve viral parçacıkları üretir.” ve devam eder: “Bu viral parçacıklar mukoza zarının hücrelerinden patlar ve sinir içinde beyne doğru ilerledikleri duyusal sinir hücrelerine girer. Şimdi bu hücresel taşıma sistemini görebiliriz ve yeni oluşan virüsün hücre dışına çıkarken ki yolculuğunu hücresel APP ile nasıl bağlandığını izleyebiliriz.”

 

 

Yeşil floresan proteini ile hücre içindeki herpes virüsünü etiketleyen bilim insanları, enfekte olmuş hücrelerden HSV1 parçacıklarının ortaya çıkışını izlemek için canlı konfokal mikroskop kullandılar. Yeni üretilen viral parçacıklar hücre çekirdeğinden çıkar ve sonra amiloid öncü proteini (APP) içeren hücresel zarlara tomurcuklanır. HEI’de elektron mikroskobu, HSV1 partikülleri ve APP arasındaki ultrayapısal ilişkiyi detaylandırdı.

Viral partiküller ve hücresel APP arasındaki bu dans, Alzheimer hastası hastalarının beyninde bulunan yaşlılık plaklarının ana bileşeni olan hücresel mimaride ve APP dağılımında değişikliklere neden olur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, hücre içi HSV1 partiküllerinin, APP ile sık, dinamik etkileşime girdiğini ve bu da normal APP nakli ve dağılımına müdahale ederken viral taşınmayı kolaylaştıracağını göstermektedir. Bu dinamik etkileşim, HSV1 enfeksiyonunun Alzheimer hastalığına yol açtığı bir mekanizmayı ortaya koymaktadır.

ABD gibi gelişmiş ülkelerde, çocukların yaklaşık %20’sine beş yaşından önce HSV1 bulaşmıştır. Yaşamın ikinci ve üçüncü yıllarında, nüfusun yüzde 60’ı enfekte olur ve yaşamın sonlarında enfeksiyon oranı yüzde 85’e ulaşır.

HSV1 enfeksiyonunun başlıca belirtileri ağızda, dudakta ya da gözde acı verici kabarcıkların oluşmasıdır. Enfeksiyondan sonra, HSV1 gizli bir şekilde sinir hücrelerinde kalır. Yeniden uyanmak üzere, nöronda yeni viral parçacıklar oluşturulur ve daha sonra mukoza zarını yeniden enfekte etmek için kendi yollarından geri gider. Enfekte olmuş çoğu insan, iyi bilinenve tekrarlayan uçuk gibi viral salgınların aralıklı ataklarını deneyimler.

Albert Tıp Fakültesi, Patoloji ve Laboratuvar Tıbbı Anabilim Dalı ve Brown Üniversitesi’nde
doktora sonrası yardımcı olan Shi-Bin Cheng “Klinisyenler hastalarda HSV1 enfeksiyonu ve
Alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı gördüler, bu yüzden vücutta bunu açıklayacak ne
olabilir diye araştırmak istedik,” diyor ve ekliyor; Laboratuvarda görebildiğimiz şey, HSV1 ve
Alzheimer hastalığı arasında nedensel bir bağlantı olduğunu fazlasıyla destekliyor.”

Bearer: “Artık HSV1’in bilişsel gerilemeye dahil olup olmadığını belirlemek değil, bu katılımın ne kadar önemli olduğuna karar verilmeli,” diyor ve ekliyor “Bilişsel gerilemeyi yavaşlatma veya önleme yeteneklerini belirlemek için akut herpes tedavisinde kullanılan antiviral ilaçları araştırmamız gerekecek.”

Araştırmacılar, virüsün bir kişinin sinir sisteminde aktif olarak seyahat ettiği süreyi en aza indirmek için insanların uçuğu mümkün olduğunca çabuk tedavi etmelerini önermektedir. Uçuk ne kadar hızlı tedavi edilirse, HSV1 o kadar durağan haline geri döner

 

Çeviren: Yaren Günay

Kaynak: Neurosciencenews

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content