Beyindeki İnflamasyon* Çeşitli Demans Formları İle İlişkilendirildi.

Özet: Araştırmacılar, her üç frontotemporal demans (FTD) tipinde de beynin her bir parçasındaki iltihaplanma ne kadar fazla olursa, bazı gereksiz (junk) proteinlerin birikmesinin o kadar zararlı olduğunu buldu.

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, beyindeki iltihaplanmanın demans üzerindekini etkisinin düşünülenden daha fazla olduğunu ileri sürüyor. Araştırmacılar, bu çalışmanın farklı demans türleri için yeni tedavi yöntemleri öne sürebileceğini söylüyor.

İltihaplanma genellikle vücudun yaralanmalara ve strese karşı verdiği tepkidir – bir yaralanmaya veya enfeksiyona eşlik eden kırmızı şişlik gibi. Ancak, beyinde gerçekleşen iltihaplanmanın – nöroinflamasyon olarak bilinir – depresyon, psikoz ve multiple skleroz gibi hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor. Buna ek olarak iltihaplanma ayrıca son zamanlarda Alzheimer hastalığı ile de ilişkilendirildi.

Brain dergisinde yayımlanan araştırmada, Cambridge Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı nöroinflamasyonun demansın diğer türlerinde de ortaya çıkıp çıkmadığını araştırdı. Eğer bir bağlantı varsa bunun birçok nörodejeneratif hastalık** için ortak olduğunu ortaya konulacak.

Araştırmacılar üç farklı frontotemporal demans (FTD) hastalığından en az birisine sahip olan 31 kişiyi topladı. FTD, çeşitli faydasız proteinlerin beyinde toplandığı farklı durumları içeren bir grup hastalıktır.

Beyinlerindeki faydasız proteinlerin ve inflamasyonun tespit edilmesi için hastaların beyin görüntülerine bakıldı. Beyindeki proteinleri ve inflamasyonu ortaya çıkaracak molekülleri aydınlatan kimyasal boyalar içeren iki Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) kullanıldı.

İlk taramada, boya nöroinflamasyona neden olan hücreleri aydınlattı. Bu beyin hücrelerine ve hücreler arası bağlantıya verilen zararı ortaya koydu. İkinci taramada, boya FTD’de bulunan faydasız proteinlere bağlandı.

Her üç frontotemporal demans (FTD) tipinde de, araştırmacılar beynin her bir parçasındaki iltihaplanma ne kadar fazla olursa, bazı gereksiz (junk) proteinlerin birikmesinin o kadar zararlı olduğunu buldu. Araştırmacılar, boyaların beyindeki zararlı proteinlere ve iltihaplı bölgelere bağlandığını kanıtlamak için, ölümlerinden sonra Cambridge Beyin Bankası’na bağışlanan 12 beyni mikroskop altında incelediler.

Cambridge Üniversitesi Klinik Nörobilim bölümünden Dr. Thomas Cope “Beyindeki inflamasyon ile zararlı proteinlerin beyinde birikmesi arasındaki bağlantıyı tahmin etmiştik ama şimdi bu iki problemin birbiri ile bu kadar sıkı bağlantılı olduğunu görmek bizi şaşırttı” dedi.

“Burada kötücül bir çemberden bahsediyor olabiliriz. Hücre hasarı inflamasyona ve sonrasında da inflamasyon hücre hasarına neden oluyor olabilir.” Diye ekliyor Dr. Richard Bevan Jones.

Araştırmacılar,  demans inflamasyon ilişkisi ile ilgili bilginin test edilebilir tedavi süreçlerine dönüşmesi için yeni araştırmalara gerek olduğunu belirtiyorlar. Ama bu araştırma eskiden düşünülenin ötesinde, nöroinflamasyonun demansın farklı tipleri üzerinde kayda değer bir etkisi olduğunu gösterdi.

“Her üç frontotemporal demans tipinin de beynin farklı bölgelerinde zararlı anormal proteinlerin birikmesine bağlı iltihaplanma olduğu önemli bir keşiftir. Hastalıklar diğer yönlerden çok farklı, ancak hepsinde iltihaplanma için bir rol bulduk” diyor Frontotemporal Demans Cambridge Merkezi’nden Profesör James Rowe.

“Bu, Alzheimer’da rol oynadığı bilinmesiyle birlikte, inflamasyonun Parkinson hastalığı ve Huntington hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok nörodejeneratif hastalığın bir parçası olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, bağışıklık temelli tedavilerin bu koşulları yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olabileceğini umuyor.”

 

Ç/N: * Beynin iltihaplanması durumu.

Ç/N: ** Sinir hücrelerinin ilerleyici kaybı ile giden ve bu kayba bağlı olarak sinir sistemi fonksiyonlarının yitimine neden olan bir grup hastalık.

 

Çeviren: Mustafa Yıldırım

Kaynak: Neurosciencenews

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content