Beynimiz Öğrenme Şeklimize Bağlı Olarak Nasıl Hatırlıyor?

Özet: Öğrenme ile alakalı nöral yollar her insanın yeni bir yeteneği nasıl öğrendiğine göre değişiklik gösteriyor.

Kaynak: Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi araştırmacıları öğrenilmiş bilginin onu nasıl elde ettiğimize bağlı olarak farklı devrelerde depolandığını keşfetti.

Deneysel Psikoloji Bölümü, the Wellcome Centre for Integrative Neuroimaging (WIN) ve Nuffield Department of Clinical Neurosciences’den araştırmacılar, gönüllüler ödül içeren görevleri tamamlarken beynin öğrenme ve öğrenilmiş tecrübelerle ilgili bölümlerindeki değişiklikleri gözlemlemek için MRI tarayıcı kullandılar.

Katılımcılar, uyaran dizileri ve ödül arasındaki bireysel çağrışımlarının karşılaştırılması için önceden iki tarama oturumuna katıldılar.

Katılımcıların öğrenme ile ilgili nöral yollarının yeni yeteneği nasıl öğrendiklerine bağlı olarak farklılık gösterdiğini buldular.

Deneysel Psikoloji Bölümü’nden Miriam Klein-Flugge “İnsanların farklı yollarla öğrenebileceğini biliyoruz. Bazen sadece dünyadaki ilişkileri, yeni bir şehrin düzenini öğrenmek gibi, ya da insanlar arasındaki ilişkileri gözlemleyerek öğreniriz. Fakat öğrenmenin başka bir yolu belirli hedefler koymaktır, çocukların deneme yanılma yoluyla oyuncaklarının nasıl çalıştığını öğrenmeleri gibi.”

Katılımcıların öğrenme ile ilgili nöral yollarının yeni yeteneği nasıl öğrendiklerine bağlı olarak farklılık gösterdiğini buldular. Resim Oxford Üniversitesi’nin haber bülteninden uyarlanmıştır.

“Bu çalışma beynimizde öğrenilmiş bilgi ve bağlantıları depolamamıza yardım eden birçok ağ olduğunu gösteriyor. Bu da demek oluyor ki, beynin bir kısmında hasar oluşsa da öğrenme için alternatif mekanizmalar olacaktır.”

“Ayrıca öğrendik ki bu bilgilerden bazıları oldukça kalıcı ve beyin, bilginin alakasız olması ve alternatif öğrenme mekanizmalarıyla elde edilen bilginin daha esnek ve yeni bilgiye daha kolay bir şekilde dönüştürülebildiği durumunda bile unutmuyor.”

Bu çalışma, beynin değişik yollarla öğrenebileceğini ve öğrenme için bulunan bu çoklu mekanizmaların farklı birçok beyin ağlarının ortak çabasına dayandığını göstermenin yanısıra bağlantıların hedefe yönelik bir tutuma kıyasla gözlemle elde edildiğinde daha kolay unutulabilir olduğunu gösterdi.

Miriam Klein-Flugge ekledi: “Hayat boyunca yeni şeyler öğrenmenin beynimiz için iyi olduğu herkesçe malumdur, bu sebeple farklı öğrenme ve bilgi depolama yollarımızı anlamak hangi öğrenme yolunun bize en uygun olduğunu bulmada faydalı ve yardımcı olabilir.”

 

Çeviren: Zeynep Şevval Bayraktar

Kaynak: Neurosciencenews

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content