Aslında Fazla Kilolu Çocuklar Stresli Olaylardan Sonra Daha Az Yemek Yer

İştah açan stres hormonu kortizol tarafından doymak bilmez arzuya teşvik edilen insanlar genellikle aşırı tatlı veya iyi hissetmek için yağlı yiyecekler yiyerek strese tepki verirler.

Fakat Michigan Üniversitesindeki bir çalışmaya göre fazla kilolu gençler (özellikle stresten dolayı yemeye yatkın olanlar) aslında laboratuvarda strese maruz kaldığında daha az yemek yediler ve sakındıkları yiyecekler, yüksek yağ ve şeker seçenekleriydi.

Daha da şaşırtıcı olan, Michigan Üniversitesi Kinezyoloji Okulu’nda Hareket Bilimi’nde doçent doktor olan baş araştırmacı Rebecca Hasson, strese maruz kaldıktan sonra (stres etkeninden sonra) en çok kortizol üreten çocuklarda iştah azalmasının en fazla olduğunu, strese maruz kaldıktan sonraki (stres etkeninden sonraki) iki saat içinde yaklaşık %35 daha az kalori aldıklarını söyledi.

Çalışmada aldığı yemek miktarını gözetleyen ve gözetlemeyen gençlerin sonuçları benzerdi. Bu önemli çünkü kalori sınırlayan insanlar stresli zamanlarda yemeye daha çok yatkın.

Bu çalışma diyet yapanlar arasında gerçekleşmedi, ve sonuçlar biyolojik bir tepkinin (kortizol artışı veya tokluk hormonu leptin gibi) gençlerin iştahlarını azaltmaya yönelttiğini göstermektedir.

Hasson ve çalışma arkadaşı Matthew Nagy, çalışmanın ilk yazarı ve Michigan Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nden mezun bir erkek öğrenci, biyoloji ve davranışın fazla kilolu çocuklarda yeme alışkanlığını nasıl etkilediğini anlamak istedi.

Ve aynı zamanda Michigan Üniversitesi Çocukluk Uyumsuzlukları Araştırma Laboratuvarı’nı yöneten ve Halk Sağlığı Fakültesi’nde doçent doktor olan Hasson, ‘’Bunlar gerçekten heyecan verici bulgular çünkü bize yetişkinlerin strese maruz kaldıklarındaki yeme alışkanlıklarını gözlemleme şansı veriyorlar, bu da çocuklukta obezite, uzun süreli kardiyovasküler risk ve tip 2 diyabet riskinde önemli bir faktördür.’’dedi.

“Bu çocukların strese girip kilo kaybedecekleri anlamına gelmez. Bu sadece kısa bir süre için. Sonra daha fazla kalori alabilirler. Genellikle, birçok çocuk stresli olduklarında yemeğe yöneldiklerini söyledi, belki de bu bir zaman etkisiydi.’’

Ayrıca, kortizol artışı aşırı yemeye neden olmasa bile, metabolik olarak sağlıksız olduğunu söyledi.

Psychomatic Medicine’de çıkan bu çalışma yaklaşık 60 çocuğu içeriyordu.

Hasson, stresin uzun süreli etkileri ve kortizol artışının kimin yatkın olduğunu görmek için yapılacak çok işin kaldığını söyledi. Önceki çalışmalar, yüksek kortizolu olan fazla kilolu yetişkinlerin stres sonrası kısa süreli kalori azaltmayı deneyimlediklerini buldu.

 

Çeviren: Zeynep Tuna Bozkır

Kaynak: Sciencedaily

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content