“Çocukluk Çağı Olumsuz Deneyim Yaşayan Çocuklarda ve Gençlerde BİGOREKSİYA Olma Olasılığı Normalden Çok Daha Fazla’’

Çocukluk çağı olumsuz yaşantı (ÇÇOY) ne demek?

Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları (ÇÇOY), yaşamın erken yıllarında meydana gelen biyolojik ve psikolojik strese neden olan akut ya da kronik yaşam olayları olarak tanımlanır.

Çocukluk çağı olumsuz yaşantı’ ya (ÇÇOY) sebep olan bazı durumlar;

 Beyin gelişimi için en hassas dönem olan ilk 18 yılda yaşanan aile içi fiziksel, duygusal veya cinsel istismar, fiziksel veya duygusal ihmal, ebeveynlerde veya evde yaşayan diğer bireylerde psikiyatrik hastalık, anne babanın boşanması veya ayrılması, alkol ya da uyuşturucu kullanan bir aile bireyiyle yaşıyor olmak, aile üyelerinden birinin cezaevine girmesi, ebeveyn tarafından şiddete maruz kalmak.

ÇÇOY’nin sebep olduğu bazı durumlar;

ÇÇOY’nin şiddet, mental hastalıklar ve madde kullanımı gibi birçok sağlık problemi için risk faktörü olduğu bilinmektedir. ilerleyen yaşlarda kronik hastalığa yakalanma, ruh sağlığında bozulma , antisosyal davranışlar sergileme ve bir suçun mağduru olma ve de sağlık açısından tehlikeli davranışlarda bulunma  gibi riskleri artırdığı ve erken mortalite ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir. son yapılan araştırmalarda ÇÇOY’nin bigoreksiya olma ihtimalini artırdığı bulunmuştur.

Bigoreksiya nedir?

Kişinin kendi vücudunun çok küçük, çok sıska, çok zayıf veya kas olarak yetersiz olduğuna dair sanrısal ve abartılı inancıdır.

Daha çok büyük ve kaslı vücutlara yönelik güçlü bir istek duyan erkeklerde görülür.  

Bigoreksiyanın belirtileri nelerdir:

1- kaslı görünmeye takıntılı olma ve karşılaştırma

2- gerçek dışı vücut imajı

3- aşırı egzersiz yapma

4- steroid kullanımı

5- vücut memnuniyetsizliği

Bigoreksiya’nın sağlık açısından olası sonuçları:

Bigoreksiya, aşırı antrenman yapmaktan kaynaklanan yaralanmalar ve hormon dengesizlikleri gibi  fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir. Performans artırıcı maddelerin yanlış kullanımı da sağlığı tehlikeye atan unsurlar arasındadır. Ayrıca depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyon gibi önemli psikolojik sonuçlara da yol açabilir.

Bigoreksiya nasıl tedavi edilir?

Bigoreksiya tedavisi genellikle psikoterapi, bilişsel-davranışçı terapi ve ruh sağlığı uzmanlarının desteğinin bir kombinasyonunu içerir. Altta yatan duygudurum veya anksiyete bozuklukları varsa ilaçlar da reçete edilebilir. Aile ve arkadaş desteği çok önemlidir.

Yazar: Eylül Hatice Çakıroğlu

Kaynakça:

https://doi.org/10.1007/s10615-023-00908-9

https://berkayturkkan.com/bigoreksiya-nedir

https://bjsm.bmj.com/content/36/5/375

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00223980209604820

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1059840517732125

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content