Blake Snow “Oturumu Kapat” adlı yeni kitabında internet kullanımını nasıl sınırlayacağımızı açıklıyor.
“Eskiden hafta içi 11 saat ve cumartesileri yarım gün çalışırdım, geri kalan kısımda ise iş tarafından mental olarak tüketiliyordum.” Diye açıklıyor Blake Snow son kitabı “Oturumu Kapat: Bağlantıyı Kestikten Sonra Nasıl Bağlı Kalınır?”da.
“Diğer kitabım ‘Akıllı Telefonunuzu Alaşağı Edin: Mutluluğu, Dengeyi ve Gerçek Dünyayla Bağlantıyı Bulmak için Bilinçli Teknolojik Alışkanlıklar’da olduğu gibi ‘Oturumu Kapat’ da teknolojiyle daha iyi ilişki kurmak için faydalı bilgiler veriyor.”
Blake iş hayatını dengelerken verdiği mücadelenin büyük kısmını internetin çekiciliğine yani akıllı telefonuna bağlıyor. Fakat dijital detokstan sonra, şimdi diğerlerine nasıl yapabilecekleri konusunda tavsiye veriyor.
İşte dijital detoks yapmanıza yardım edecek, kitaptan bazı bilgiler:
1. Dikkat Dağıtıcıları Ortadan Kaldır.
Blake bize 4 Yakıcı Teorisinden bahsediyor; 4 yakıcınız aileniz,arkadaşlarınız, sağlığınız ve işiniz. 4 yakıcınız için mühim olmayan her şey ortadan kaldırılmalıdır.” Bu demek oluyor ki uyarıcı yok, bip yok, titreşim yok ya da bir hatırlatıcı yok, muhtemelen acil durumlar için sesli mesajlar dışında hiçbir şey. Blake bir de not ekliyor; “çoğu acil durumlar hayal edilir”. Bu alışkanlıkları kurumsallaştırarak ve dikkat dağıtıcıları yok ederek, gerçekten önemli işlere ve vaktimizi daha iyi kullanmaya odaklanabiliriz.
2. Meşguliyeti Çekicileştirme
Meşguliyetimizle gurur duymamız aptalca görünüyor. Blake diyor ki “Çok meşgulüm.” gibi açıklamalar aslında hayatımızı nasıl yaşadığımızla ilgili zor seçimler yapmamızı engellemeye yarayan girişimlerdir. Meşgul kalmak, bizi gerçekten mutlu eden şeyleri sürdürmek için zaman ayırmaktan daha kolaydır. Daha da kötüsü, internet “meşgul” olmayı aşırı kolaylaştırıyor. Dolayısıyla meşgul olmayı büyülü hale getirmemeye dikkat edin. Bunu yaparak vaktinizi nasıl geçirdiğinizin seçimini daha temiz bir şekilde düşünmeye başlayabilirsiniz.
3. Telefonunuzu Her Alışınızda “Neden” diye Sorun
Elbetteki akıllı telefonlarımız cevapları bulmakta pratik araçlar ya da arkadaşlarla iletişimde kalmakta veya saati kontrol etmekte. Fakat çoğunlukla, hatta sandığımızdan da çok, telefonlarımızı önümüzde ne varsa dikkatten uzaklaştırmak, engellemek ya da görmezden gelmek için kullanıyoruz. “ Kesinlikle inanıyorum ki telefonlarımızı cebimizde tutmak yapabileceğimiz en cesur hareketlerden biri.” diyor Blake. Mesela tek başımıza ya da yalnız hissettiğimiz bir grup insanla otururken anksiyetemizi bastırmak yerine, telefonlarımızı bir güvenlik battaniyesi yerine kullanmamayı tercih edebiliriz. İşte o zaman ‘an’ da nasıl bulunacağımızı ve nasıl zevk alacağımızı hatırlarız.
4. Üçlerin Kuralını Kullanmaya Çalışın
Hayatınızı üçe bölün -8 saat iş, 8 saat uyku, 8 saat özgür. Daha fazla çalışmak aslında bizi daha verimli kılmıyor. Akıllıca ve kendimize boş zaman sağlayarak çalışmak zihinlerimize dalıp gitmek için bir yol gösteriyor ve çalıştığımız saatleri daha da etkili kılıyor. Hatta, bir araştırma ezbere işçilerin 40 saatten fazla yaratıcı işçilerin ise 20 saatten fazla çalışmasının verimlerini düşürdüğünü bulmuştur. Dolayısıyla , akıllı telefonunuzun işiniz olmasına izin verirseniz, verimlilik açısından kendinize iyilik yapıyor olamazsınız.
5.Periyodik olarak Elektronik Orucuna Girin
Evet, tam anlamıyla oruç. Blake diyor ki, ailesi bir kez ilkbahar bir kez de sonbaharda olmak üzere birer haftayı elektronik alet olmaksızın geçiriyor. Ben de bu tekniği geçen sene denemiştim, olumlu etkilerini asla abartamam. Başta biraz ürkütücü hissettirse de ,elektronik oruç diğer insanlar ve kendinizle daha bağlı hissetmenizi çabuklaştırıyor, ki bu da oldukça şaşırtıcı bir deneyim.
Çeviri: Erva Kaygun
Kaynak: Psychology Today