Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri

Dissosiyatif kimlik bozukluğunun en bilinen semptomu birey kimliğinin istemsiz şekilde en az iki karaktere ayrılmasıdır. Diğer semptomlar:

Anlık hafıza kaybı.

Dissosiyatif füg. Belirli kişilerin hatırlanmaması durumudur. Evden uzaklaşmaya veya duygusal kopukluğa sebep olabilmektedir.

Kimlik karmaşası. Birey zihninde iki farklı bireyin olduğunu düşünmektedir. Bazı hastalar kendilerini bu kimlikler tarafından ele geçirilmiş gibi hissetmektedir.

Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, çoğu kültürde “vücudun ele geçirilmesi” kavramının bulunduğunu ancak bu durumun dissosiyatif bozukluk olarak tanımlanmadığını belirtmiştir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğuna Sahip Kişilerle İletişim

Dissosiyatif kimlik bozukluğuna sahip bir yakınınızla konuşurken karşınızda birden fazla insan olduğu hissine kapılabilirsiniz.

Her kimliğin kendine özgü bir adı ve karakteri bulunmaktadır. Kimlikler arasında yaş, cinsiyet, ses tonu ve tarz farkları bulunmaktadır. Bazı durumlarda topallama veya görme kusuru gibi fiziksel unsurlar da kimlikler arasındaki farklara dâhil olmaktadır.

Bu kimliklerin bazı durumlarda birbirilerinin varlığından haberleri de olmaktadır.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğunun Sebepleri

Dissosiyatif kimlik bozukluğu da diğer dissosiyatif bozukluklar gibi, tecrübe edilen travmayla başa çıkma amacıyla ortaya çıkmaktadır.  

Amerikan Psikiyatri Birliği’ne göre ABD, Kanada ve Avrupa’daki çoklu kişilik bozukluğu hastalarının %90’ının çocukluğunda ihmal veya istismar vakaları bulunmaktadır.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavisi

Dissosiyatif kimlik bozukluğunda ana tedavi yöntemi psikoterapidir. Bir akıl sağlığı uzmanı, sizinle ruh sağlığınız hakkında konuşur ve hastalığınızın sebeplerini anlamanıza yardımcı olur.

Hipnoz da bazı durumlarda çoklu kişilik bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır.

Çoklu kişilik bozukluğu için önerilen belirli bir ilaç bulunmasa da doktorunuz semptomlarınızı hafifletmek için çeşitli ilaçlar önerebilir.

Yaygın olarak kullanılan ilaçlar:

*Anksiyolitik ilaçlar

*Antipsikotikler

*Antidepresanlar

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzdan randevu almanız yararınıza olacaktır:

*İstemsiz şekilde birbirinden tamamıyla farklı iki kimliğe büründüğünüzün farkındaysanız veya çevrenizdekiler bu durumu gözlemliyorsa.

*Kişisel bilgiler, öğrenilmiş yetenekler gibi konularda büyük çaplı unutkanlık yaşıyorsanız.

*Semptomlarınızın sebebi başka bir tıbbi sorun veya alkol, uyuşturucu tüketimi değilse. 

*Semptomlarınız iş hayatında veya özel hayatınızda size rahatsızlık veriyorsa.

 

Yazan: İrem Yağcı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content