DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Duygusal tükenmişlik genellikle iş, okul veya diğer önemli yaşam stres faktörlerinden kaynaklanan duygusal tükenme ile bağlantılıdır. Genellikle kişilerarası ilişki çatışması ve stresten gelişir. Esasen, duygusal tükenmişlik, insanların endişeli, hareketsiz veduygusal olarak bunalmış hissetmelerine neden olan birikmiş strestir.

Bazı kariyerler, yüksek stres seviyeleri nedeniyle daha fazla içsel duygusal tükenmişlik riski içerir. Bu yüksek stresli işlere örnek olarak bakıcılık, öğrencilik, hemşirelik, sosyal hizmet ve sağlık hizmeti verilebilir. Bununla beraber, koşul ayrımcılık yapmaz. Herkesi ve herhangi bir işi etkileyebilir.

Duygusal olarak tükenmiş hissetmenin olası nedenleri arasında şunlarla ilgili stres faktörleri yer alır:

  • Kronik hastalık
  • Sevilen bir kişinin kaybı
  • Boşanma veya yeni bir yere taşınma gibi büyük yaşam değişiklikleri
  • İş değişikliği veya iş promosyonu
  • Finansal baskılar    

Duygusal Yorgunluk ve Duygusal Tükenmişlik

Duygusal yorgunluk ve duygusal tükenmişliğin her ikisinin de fiziksel ve duygusal yorgunluk unsurları vardır; ancak duygusal yorgunluk, duygusal tükenmenin bir belirtisidir. Duygusal tükenmişlik, iş ortamında, kişisel yaşamınızda veya her ikisinde de devam eden stres faktörlerinin bir sonucudur.

Duygusal Yorgunluk Yaşadığınızın İşaretleri

Duygusal yorgunluktan muzdarip insanlar empatik olma eğilimindedir, ancak duygularını dengelemenin ve diğer insanların duygularına aşırı duyarlı olmanın ağırlığı, duygusal yorgunluğa dönüşebilir.

Duygusal yorgunluğa işaret edebilecek yaygın belirtiler şunlardır:

  • Artan izolasyon
  • Uyumakta zorluk
  • Artan ajitasyon ve sinirlilik
  • Artan baş ağrıları veya vücut ağrıları
  • Fiziksel yorgunluk
  • Zihinsel yorgunluk
  • Depresyon başlangıcı
  • Artan kaygı (hala çalışabiliyor olsanız bile)
  • Unutkanlık
  • Konsantre olma veya odaklanma zorluğu
  • İlgisizlik
  • Verimlilikte azalma

Duygusal Tükenmişlikle Nasıl Başa Çıkılır?

Haftada yedi kez 8 saatten fazla aralıksız çalıştıktan sonra kendinizi yorgun, uykusuz ve duygusal olarak bitkin hissediyorsunuz, o zaman şu anda duygusal bir tükenmişlik yaşıyorsunuz.

Tükenmişlik zihinsel sağlığımızı, günlük işlevlerimizi ve işleri nasıl ele aldığımızı önemli ölçüde etkileyebilir. Duygusal tükenmişlik, içinde bulunduğunuz durumda artık umut ve pozitifliği bulamadığınız psikolojik bir ruh hali olarak tanımlanır. Zihinsel olarak bitkin ve kişisel hayatınızdan yorulmuş hissedersiniz.

Tükenmişliğin farklı türleri vardır. Bunlardan biri, ilişkilerle veya sosyal olarak indüklenen stresörlerle çok ilgisi olan okul veya işle ilgili ve duygusal bir tükenmişlik olan mesleki tükenmişliktir.

Bazı insanlar zaten duygusal tükenme yaşadıklarını fark etmeyebilirler, ama o oradadır. Yüksek risk altında olanlar, çoğunlukla hayatlarında büyük değişiklikler yaşayan, yas tutanlar, rağbet gören işlerde çalışanlar ve kronik stres veya hastalığı olan hastalardır.

Duygusal tükenmeden muzdarip olmak, kendinizi işe yaramaz ve çaresiz hissetmenize neden olabilir. Uygun şekilde ele alınmazsa, bu yaşam dengenizi, uykunuzu, ruh halinizi, yaşam tarzınızı ve zihinsel sağlığınızı kolayca değiştirebilir.

Bedenlerimiz genellikle duygusal bir tükenme meydana gelmeden önce uyarı işaretleri ve fiziksel belirtiler verir, ancak çoğu zaman görmezden gelinir.

Duygusal Tükenme Sağlığınızı Nasıl Etkileyebilir?

Duygusal tükenmişlikle başa çıkmamak, kaçınılmaz olarak sağlığımızı etkileyebilir. Vücudumuzun stres nedeniyle sürekli bir kaç-savaş modunda olması, nasıl hissedeceğimiz ve hareket edeceğimiz konusunda değişikliklere neden olacaktır.

Duygusal tükenmişlik, yeme ve uyku alışkanlıklarımızı da etkileyerek depresyona, kaygıya ve yorgunluğun neden olduğu diğer tıbbi durumlara neden olabilir.

Stres ve tükenmişlik arasındaki fark

Tükenmişlik, amansız bir stresin sonucu olabilir, ancak çok fazla stresle aynı şey değildir. Stres, genel olarak, çok fazla şey içerir fiziksel ve zihinsel olarak sizden çok fazla şey talep eden çok fazla baskı. Bununla birlikte, stresli insanlar hala her şeyi kontrol altına alabilirlerse daha iyi hissedeceklerini hayal edebilirler.

Öte yandan tükenmişlik, yeterli olmamakla ilgilidir. Tükenmiş olmak, boş ve zihinsel olarak bitkin, motivasyondan yoksun ve umursamaz hissetmek demektir. Tükenmişlik yaşayan insanlar genellikle durumlarında olumlu bir değişiklik umudu görmezler. Aşırı stres, sorumluluklar içinde boğuluyormuş gibi hissettiriyorsa, tükenmişlik tamamen kurumuş olma hissidir. Ve genellikle çok fazla stres altında olduğunuzun farkında olsanız da, bu gerçekleştiğinde her zaman tükenmişliği fark etmezsiniz.

ÇEVİREN: Şevval Nur Yılmaz

KAYNAKÇA

https://kentuckycounselingcenter.com/how-do-i-deal-with-emotional-burnout/https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htmhttps://www.choosingtherapy.com/emotional-burnout/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content