FRIENDS ve MONICA GELLER

Görseldeki replik: “Onların bildiğini bildiğimizi bilmiyorlar.”

Friends 1994 yılında yayınlanmaya başlamış ve o günden bu yana hala popülerliğini sürdüren bir sit-com dizisidir. Eminim çoğunuz artık efsane olmuş bu sitcomu izlemiştir, izlemese dahi büyük ihtimalle sosyal medyada sahnelerine denk gelmiştir. Bu yüzden bu diziye aşina olduğunuzu varsaysam da sizlere dizinin içeriğinden biraz bahsetmek istiyorum. Dizimiz adından da anlaşılacağı üzere, 20’li yaşlardaki Monica,Chandler, Rachel, Phoebe,Joey ve Ross adlarındaki 6 yakın arkadaşın New York’taki yaşantılarını ele almaktadır. İş hayatlarından aşk hayatlarına kadar oldukça komik olaylar barındırsa da dizimiz bununla sınırlı değildir elbette. Ebeveyn tutumları, romantik ilişkiler, çocukluk travmaları gibi hayatın içinden ve psikolojiyi oldukça ilgilendiren durumlar barınmaktadır. Bunun dizimizde en net gözüktüğü karakterin Monica Geller olduğunu düşündüğüm için bu karakteri özellikle incelemek ve kendi bakış açımdan sizlerle de paylaşmak istedim.

    Monica, Geller ailesinin 2. Çocuğudur ve yukarıda bahsedilen Ross karakteri ise onun abisidir. Monica, özellikle annesi olmak üzere ailesinin yaptığı ve sonradan mükemmeliyetçiliğe neden olacak baskılarla ve yine aynı şekilde ailesi tarafından abisi Ross’a gösterilen ilgiden kaynaklı gölgede kalkarak büyümüştür. Aile durumları harici lisedeyken kilolu olduğu için sosyal çevresi tarafından zorbalığa uğramıştır ve dizide de hala buna yönelik şakalar görünür. Peki Monica erken dönemlerde yaşadığı bu zor olaylardan sonra nasıl bir yetişkin olmuştur? Bu soruyu okuyunca diziyi izleyenlerin eminim ki ilk aklına kontrolcülük gelecektir ki bu çok doğru. Monica mükemmeliyetçi, kontrolün hep kendisinde olmasını isteyen ve buna ek olarak ciddi anlamda temizlik takıntısı olan bir yetişkine dönüşmüştür. Öyle ki dizinin bir sahnesinde mahalledeki bütün arabaları dayanamayıp temizlediğini dahi görürüz. Bu belirtiler obsesif kompulsif bozukluk (OKB) dediğimiz ve halk arasında da vesvese olarak bilinen psikolojik bir duruma işaret ediyor. OKB yaşayan kişiler ocağı açık bırakmak veya evi kitlemek gibi herhangi bir konuda istemsizce oluşan ve tekrar eden düşüncelere sahiplerdir. Monica da ise bu düşünceleri en belirgin titizliği konusunda görmekteyiz.

    Peki Monica sağlıklı bir yetişkin midir sizce? Deneyimlediği tüm bu durumlara rağmen, sosyalliğe ayak uydurabilen, iş hayatında başarılı bir yetişkindir Monica Geller. Elbette ki bunları yapabiliyor olması onu tamamen sağlıklı bir yetişkin yapmaz fakat bu tarz tanılarda en önem verdiğimiz şeylerden biri sosyal destektir ve Monica arkadaşları sayesinde sosyal desteğe rahatça erişebilmiştir. Fakat tabii öyle sahneler var ki Monica hala annesinin onayını almaya çalışmaktadır.

Burada her ne kadar Monica karakterinin deneyimlediği olumsuz konuları belirtsem de dizinin gülmek ve kafa dağıtmak için birebir olduğunu düşünenlerdenim. Sanki o arkadaş grubunun bir parçasıymışsın gibi hissettiriyor insana. Aynı zamanda da benim yaptığım gibi gündelik yaşamın durumlarını ve kişilerini analiz etme fırsatı sunmaktadır. Bu açıdan Friends adlı yapımı izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

 Başak Nalbantoğlu

1 thought on “FRIENDS ve MONICA GELLER”

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Kesinlikle katılıyorum yazılan her şeye. Bence de dizinin kesinlikle izlenmesi lazım çok güzel bir dizi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content