Gençlerin Dikkatine: Bu Narsisizm Çalışması Tamamen Sizin Hakkınızda

     Çalışmanın baş yazarı, genç yetişkinlerin bencil olduklarına dair yaygın inancın, sosyal medyanın bugünün narsistlerini bulmayı çok daha kolaylaştırdığı gerçeğiyle ateşlenmiş olabileceğini söylüyor. İki bin yıldan daha fazla bir süredir yetişkinler, genç meslektaşlarının benzersiz bir şekilde bencil olduklarını iddia etmişlerdir. Görünüşe göre ise, bugün gençler.

​     Çarşamba günü yayınlanan yeni bir araştırmaya göre 18 ila 25 yaş arasındaki yetişkinlerin en narsisistik ve yaşama hakkı olan kuşaklar olduğuna inandığı sonucuna varılmıştır. Bowling Green State Üniversitesi’nden psikoloji profesörü ve PLOS One dergisinde yayınlanan makalenin baş yazarı Josh Grubbs, “Buna gerçekten inanıyorlar ve bu durumdan rahatsızlar” diyor.

(Bu Gen X karmaşası: Gen X’i böyle yapan teknoloji, müzik, stil, kitaplar, trendler, kurallar, filmler ve haplar… )

​     Ama sadece buna inandıkları için bunu doğru yapmıyorlar. Y kuşağı ve onu takip eden kuşak üyeleri, sadece haber medyası tarafından sürdürülen ve bilginlerin bir miktar suçluluk taşıdığı bir klişe satın alıyor olabilirler. Grubbs, “Bu anlatım, kısmen bizimle birlikte başladı” diyor. Psikologlar, zamanında narsisizm salgını hakkında konuşanlardı. Bazı psikologların bir neslin gerilediği ile ilgili tarihsel veriyi tartışıp,  gençlerin gittikçe artan bir şekilde kendi kendine bencilleştiklerini gösterdiği fikrini iddia etmesiyle yirmi yıl önce çekişme kazanmaya başlamıştı.  Haber bültenleri bazı bulgular elde etti ancak geri dönüş yapıp itirazda bulunmamıştı. Dr. Grubbs diğer araştırmaların iddialarının abartılmış olabileceğini söylüyor ama o ve meslektaşları yine de bu konuyla ilgilenmediler. Tartışmanın başka türlü göz ardı edildiğini düşündükleri bir bölüme odaklanmak istediler. “Psikolojideki bu büyük tartışma yıllardır var.” Ama hiç kimse basitçe “ Peki, bu çocuklar bunun hakkında ne hissediyor? ” demeye zaman ayırmadı. Bu yüzden altı yıl önce çarşamba günü yayınlanan makalede belirtilen araştırmayı yapmak için yola çıkıldı. Bir araştırma turunda, araştırmacılar yüzlerce üniversite öğrencisine kişilik özellikleri, yaş grubu klişeleri ve narsisizm hakkındaki görüşlerini hem nitelik hem de kendi jenerasyonları açısından sorular sordu.

​     Bir deneyde, araştırmacılar ayrıca öğrencilerden aşırı duyarlı, kolayca kırılabilir, narsisistik veya hak sahibi olmaları da dahil olmak üzere çeşitli hakaret içeren jenerasyon etiketlemelerine dair tepkiler toplanmıştı. Bir diğerinde ise, araştırmacılar narsist başlıklı olumlu ya da olumsuz terimlerle tepki verdiklerine dair veri topladılar. Grubbs, genç yetişkinlerin bu etiketi kabul etmeye meyilli olduğunu öğrendiğine şaşırdığını söylüyor ve  “Daha fazla inkarcılık veya şüphecilik bekledim” diyor. Ve diğer kuşaklardan daha narsisist olup olmadıklarına bakılmaksızın, bulgular, en azından genç yetişkinlerin evrensel olarak narsisistik olmadığını göstermektedir.

     Genel olarak, insanlar narsisiteyi pozitif olarak görmeye meyillidir. Bu, çalışma narsisistik kişilik özelliklerine sahip kişiler içinde geçerli. Ancak, genç yetişkinlerin etiketten geniş bir şekilde etkilendiği ve araştırmacılar narsisizmi olumlu bir şekilde çerçevelediklerinde bile üzerlerinde etki olma ihtimallerinin düşük olduğu gerçeği, kuşağın genellikle kendiliğinden bencil olmadığını öne sürüyor. Belki de tüm nesil narsistik değil, insanlar arasında sadece değişkenlik vardır.

     Genç yetişkinlerin daha çok bencilleştiklerine dair yaygın inanç, sosyal medyanın bugünün narsistlerini bulmayı çok daha kolaylaştırdığı gerçeğiyle ateşlenmiş olabilir. Ve bulgular genç yetişkinlerin egolarının diğer kuşaklarınkilerle karşılaştırmasına bir cevap vermezken, Dr. Grubbs, en azından geniş grupları etiketlemek için bu kadar hızlı davranmaları konusunda insanları daha düşünceli olmaya teşvik etmelerini umuyor.

     Belki biraz daha temkinli ve kibar olmak tek bir sonuç olabilir.

Çeviren: Şevval Özkaya

Kaynak: NY Times

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content