Hafıza ve Karar Verme Araştırmaları Gösteriyor ki 50 Yaşındakiler Eğer Meditasyon Yaparlarsa, 25 Yaşındakilerin Beyinlerine Sahip Olabilir

  • Sinirbilimci Sara Lazar, meditasyon yapan insanlarda beynin ön korteksinde, karar verme ve çalışma belleği ile ilişkili gri maddenin daha fazla olduğunu buldu.
  • Çoğu insan kortekslerinin yaşlandıkça küçüldüğünü görürken, çalışmada 50 yaşındaki meditasyon yapan insanlar, yaşlarının yarısı ile aynı miktarda gri maddeye sahipti.
  • Çalışmaya katılanların günde ortalama 27 dakika alışkanlığı vardı, ancak diğer çalışmalar günde sadece 15 dakika içinde önemli olumlu değişiklikler görebileceğinizi gösteriyor.
  • O zamandan beri, Lazar meditatif (meditasyona yönelik) evrenin şefkat üzerindeki etkilerini inceledi, bilgece farkındalığın (mindfulness) insanların vicdanını geliştirdiğini ve travmanın üstesinden gelmelerine yardımcı olduğunu buldu.

Mass General ve Harvard Tıp Okulu’nda sinirbilimci Sara Lazar, meditasyon yapmaya tesadüfen başladı. Boston Maratonu için çalışırken yaralandığı sırada, fizyoterapisti esneme egzersizleri yapmasını söyledi. Böylece Lazar yoga yapmaya başladı.

“Yoga öğretmenim, yoganın her türlü şefkatinizi artıracağını ve kalbinizi açacağını iddia etti” dedi Lazar. “Ben de ‘evet, evet, evet, esnemek için buradayım’ diye düşündüm. Ama daha sakin olduğumu fark etmeye başladım. Daha zor durumlarla daha iyi başa çıkabildim. Daha şefkatli ve açık yürekliydim ve başkalarının bakış açısından bir şeyler görebiliyordum. “

Sonunda Sara, bilgece farkındalık meditasyonu (yoganın da içinde olduğu bir kategori) hakkındaki bilimsel literatürü inceledi. Meditasyonun stresi, depresyonu ve kaygıyı azalttığını, ağrıyı ve uykusuzluğu düşürdüğünü ve yaşam kalitesini artırdığını gösteren kanıtlar buldu. 

Böylece kendi sinirbilim araştırmalarını yapmaya başladı.

İlk çalışmasında, kontrol grubuna karşı uzun süredir meditasyon yapanlara (yedi ila dokuz yıllık deneyime sahip olanlar) baktı. Sonuçlar güçlü bir meditasyon geçmişine sahip olanların insula ve duyusal bölgeler kadar işitsel ve duyusal korteks dahil olmak üzere beyinlerinin çeşitli bölgelerinde gri maddeyi artırdığını gösterdi.

Bilgece farkındalık meditasyonu nefes alıp verme ve çevrenizdeki sesler gibi fiziksel duyumlar da dahil olmak üzere, sizi yavaşlattığı ve şimdiki anın farkındalığına getirdiği için bu sonuçlar kulağa mantıklı geliyor.

Bununla birlikte, sinirbilimciler ayrıca meditasyon yapanların başka bir beyin bölgesinde daha fazla gri maddeye sahip olduğunu keşfettiler, bu sefer bu fazla gri maddenin ön kortekste karar verme ve çalışma belleği ile ilgili alanlarla ilişkili olduğunu gösterdiler. Aslında, çoğu insan kortekslerinin yaşlandıkça küçüldüğünü görürken, çalışmada 50 yaşındaki meditasyon yapanların, yaşlarının yarısı ile aynı miktarda gri maddeye sahip oldukları gösterildi..

Bu olağanüstü!

Lazar ve ekibi bunun uzun süredir meditasyon yapanlarda başlangıçta zaten daha fazla gri maddesi olabileceği nedeniyle olmadığından emin olmak istediler, bu yüzden ikinci bir çalışma yürüttüler. İçinde meditasyon deneyimi olmayan insanları sekiz haftalık bir bilgece farkındalık programına koydular.

Sonuçlar? Sekiz haftalık meditasyon bile insanların beynini daha iyi hale getirdi. Sol hipokampus (öğrenme, hafıza ve duygusal düzenlemeyi içeren), TPJ* (empati ve çoklu perspektif alma becerisini içeren) ve beyin sapının pons adı verilen bir kısmı (düzenleyici nörotransmitterlerin üretildiği) dahil olmak üzere beynin çeşitli bölgelerinde kalınlaşma vardı.

Ayrıca, yeni meditasyon yapanların beyninde, beynin korku, endişe ve saldırganlıkla ilişkili bir bölgesi olan amigdalanın büzüşmesi görüldü. Amigdalanın boyutundaki bu küçülme, bu katılımcılarda azalan stres seviyeleri ile ilişkilendirildi.

Bu sonuçları görmek için ne kadar süre meditasyon yapmanız gerekiyor? Çalışmada, katılımcılara günde 40 dakika meditasyon yapmaları söylendi, ancak ortalama günde 27 dakika yapıldığı gözlemlendi. Diğer birkaç çalışma, günde sadece 15 ila 20 dakika içinde önemli olumlu değişiklikler görebileceğinizi göstermektedir.

O zamandan beri Lazar, meditasyonun etkilerini bir sonraki seviyeye taşıyarak, çocukluk istismarının ve korku uyandıran anıların üstesinden gelen insanlarda bilgece farkındalık eğitimi sayesinde şefkatin artığını ve zihinsel sağlığın iyileştiğini bulmuştur. Bu çalışmalar, seçilen yetişkinlerin şefkatini, öz bakımını ve ahlaki bilişini test etti, bunların hepsi bir dereceye kadar bilgece farkındalığın davranışlarını ve ruh halini geliştirdiğini buldu.

Lazar’ın kendi meditasyon pratiğine gelince, “Çok değişken. Bazı günler 40 dakika, bazı günler beş dakika. bazen hiç. Bu daha çok bir egzersiz gibi. Haftada üç kez egzersiz yapmak harika. Ama eğer siz her gün birazcık yapabiliyorsanız, bu da iyi bir şey”.

Görünen o ki meditasyonun bizlere 25 yaşında bir insanın beynini verebiliyor. Ama 25 yaşındakinin bedenini verememesi ne kötü…

 

*TPJ: Temporoparietal junction

 

Çeviren: Yaren Günay

Kaynak: Business Insider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content