Her Şey Seninle Başlar

Kitap analizlerimin bir diğeri ile karşınızdayım. Şu ana kadar okuduğum en güzel kişisel gelişim kitabı diyebilirim. Bir kitaptan öte gösterdiği farklı bakış açılarıyla adeta bir kılavuz gibi. Okuyan herkesin kendinden bir şeyler bulacağına ve gösterilen metotlar ile başarıya ulaşacağına eminim. Dili son derece açık ve akıcı. Aynı zamanda başarıya ulaşmış insanların hayatlarından örnekler verilmiş. Bir paragrafta bir noktada takıldığınızda, bir sonraki paragrafta cevaba ulaşıyorsunuz. Bu iki cümleye ek olarak fazla çeşitte örnekler olması aklınızda hiç soru işareti kalmamasına yardımcı oluyor.

‘Afrika’da her sabah bir ceylan uyanır. En hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa yok olacağını bilir.

Afrika’da her sabah bir aslan uyanır, en yavaş ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa açlıktan öleceğini bilir.

Aslan ya da ceylan olmanızın bir önemi yok, yeter ki her sabah koşmanız gerektiğini bilin.’

Kitabın en sevdiğim kısımlarından biri. İçimizdeki koşma isteği her yeni günle birlikte artarak devam etmeli. Bunu kaybettiğimiz an var olma sebebimizi unuturuz ve savrulmaya başlarız. Hiçbir şeyin bitmediğini yalnızca şartlarla birlikte bazı değişimlerin yaşandığını unutmayın. Yaşanılan değişimler bazen sizi umulmadık noktalara taşır ama o noktada kalmamak sizin kendinize belirlediğiniz kurallardan biri olmalı. Bunu kendinize her gün söylemenizi tavsiye edebilirim.

Kitapta sevdiğim kısımlardan biri de, bazı bölümlerin sonunda bizlere kendimizi sorgulayabileceğimiz sorular yöneltmesi.  Onun için kitabı okurken gerçekten konsantre olmalı ve sorulan sorular üzerinde en azından bir on saniye kadar düşünmelisiniz. Bazen kendimizle baş başa kalıp yaşadığımız hayatı, başarısızlıklarımızı bunlara neyin neden olduğunu ve daha birçok şeyi düşünmemiz, adeta yüzleşmemiz bizleri yıpratmaz. Aksine çok rahatlatıcı bir eylemdir.

Yazar Mümin Sekman’ın kitapla ilgili tavsiyeleri var. Kılavuz derken mübalağa etmemiştim. Bunlardan biri, kitabın anlam bütünlüğünü anlamak için uzun aralar vermeden okumak. Emin olun kitabı elinize aldıktan sonra zaten bırakmak istemeyeceksiniz.’ Kitabı en az iki kez okumalısınız.’ diyor yazar ve ekliyor: ‘… bir kez okumak bilgi sahibi, iki kez okumak fikir sahibi yapar.’ Bilgi sahibi olup kendi yaşamınıza uygulamazsanız elbette ki hiçbir faydası olmayacaktır.

Bu kitap 1.100.000 baskıyla Türkiye rekoru kırmıştır ve bu kitabın çocuklar için olan versiyonu da var: ‘Her Şey Seninle Başlar 9+’. Kendiniz yöntemleri öğrenirken çocuklarınızda benzer yöntemleri erken yaşta öğrenip hayatlarına uygulayabilirler.

Yazımı kitaptan bir alıntıyla bitirmek isterim.    ‘Her şey seninle başlar! Hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın. Seçim senin!’ Öğrenilmiş çaresizliği, öğrenilmiş başarı yapmak hiç de zor değil. Peki siz kendi başarı hikayenizi yazmaya hazır mısınız?

 

Yazan: Elif Ateş

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content