Kırmızı Kart! Düşük Spor Aktivitesine Bağlı Depresyon

Dostça bir futbol oyunundan spor salonunda yalnız terlemeye kadar çoğumuz, egzersizin sağlığımız için iyi olduğunu biliyoruz. Ancak UniSA’nın Spor Sosyolojisi Uzmanı Dr. Katja Siefken, sporun açıkça belirtilen fiziksel faydaların ötesinde, bizi ciddi zihinsel sağlık bozuklukları geliştirmekten koruyabildiğini de gösteriyor.

Hamburg MSH Tıp Okulu meslektaşları ile yapılan bir çalışmada, 682 Alman eğlence sporcusu arasında farklı spor koşulları (miktar ve yoğunluk bakımından), ortamlar (iç mekan ile dış mekan) ve bağlamlar (bireysel veya takım sporları) göz önüne alındığında haftada 2,5 saatten az egzersiz yapan kişilerin anksiyete ve depresyon riski altında olduğu belirtilmiştir. Bu araştırma, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) egzersiz yönergelerine (18-64 yaş arası sağlıklı yetişkinler için hafta boyunca 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite) uyan sporcuların uymayanlardan daha iyi bir zihinsel sağlık durumuna sahip olduklarını göstermektedir.

UniSA’dan Dr. Katja Siefken, bulguların zihinsel sağlık için değerli iç görülere sahip olduğunu söylüyor. Özellikle de genellikle zihinsel sağlığın, egzersizle ilgili halk sağlığı önerilerinde göz ardı edildiğini de vurguluyor.

Dr.Siefken, “Zihinsel sağlık bozuklukları, küresel hastalığın yüküne önemli ölçüde katkıda bulunan, zamanımızın en önemli sağlık sorunlarından biridir’’ diyor. “Egzersiz, hem fiziksel hem de pozitif bir ruh sağlığı oluşturmanın ve korumanın önemli bir parçasıdır. Ancak farklı egzersiz koşullarının zihinsel sağlığı farklı şekillerde etkileyebileceğini bilmek önemlidir.” “Depresyon ve anksiyeteyi etkileyebilecek veya hafifletebilecek faktörleri anlamak çok önemlidir. Fakat şimdiye kadar pozitif zihinsel sağlık için gerekli olan optimal aktivite türleri veya miktarları hakkında yeterli kanıt bulunmuyordu.”  Dr. Katja Siefken “Bu çalışmada, fiziksel aktivite önerilerine uymayan kişilerin, içeride veya dışarıda, bireysel olarak veya bir ekiple çalışmalarından bağımsız olarak daha yüksek depresyon puanları aldıklarını bulduk.”

Dr. Katja Siefken çalışma da “Ayrıca en düşük depresyon ve anksiyete puanlarını çoğunlukla kapalı alan atletlerinin aldığını, ancak şiddetli fiziksel egzersiz yapan sporcuların genellikle daha yüksek depresyon seviyeleri kaydettiğini bulduk” diyor.  “Açık havada egzersiz yapmanın zihinsel sağlığa olumlu katkıda bulunduğuna ve bireysel ya da bir takımın parçası olarak spor yapmanın zihinsel sağlığımızı önemli ölçüde etkileyebileceğine dair olumlu kanıtlar var.” “Sağlıklı bir zihin ve beden, mütevazi, ulaşılabilir fiziksel egzersiz seviyelerine ihtiyaç duyar. Birçoğumuz için, haftada iki buçuk saat – ya da diyelim ki beş gün boyunca günde 30 dakika – egzersiz yapmak zihinsel sağlığı korumak için makul bir istek. ”

 

Çeviren: Şevval Özkaya

Kaynak: Neurosciencenews

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content