Kişisel Gelişim için 9 Öneri

‘’İyi bir yaşam için iyi bir karakter şarttır.’’

Kişisel gelişimin bu dokuz şartını düşünün:

1.Kazan- kazan bakış açısı: Karşılıklı olarak yararlı bir sonuç elde etmek için kendi çıkarlarınızla başkalarının çıkarlarını uyumlu hale getirmenin yollarını arayın. Bu yaklaşım, iş birliğine, ortak faydaya, destekleyici uzun vadeli ilişkilere ve yüksek düzeyde güvene dayanır ve çoğu kez de bunları teşvik eder. Diğer kişi için neyin kazanç oluşturduğunu anlamaya zaman ayırın. Dikkatli dinleme ve sorular sorma, kazan – kazan ilişkisine ulaşmak için önemli becerilerdir.

2.Açık fikirlilik: Şu anda sahip olduklarınızdan yeni ve farklı fikirleri, görüşleri ve sonuçları düşünmeye istekli olun. Daha iyi bir fikir veya görüşe denk gelirseniz herhangi bir konudaki tutumunuzu değiştirme konusunda olumlu olun. Bu değişim isteği kararsız olmak anlamına gelmez. Mükemmel olmadığınızın ve hepimizin bazı yanlış görüşleri olduğunun farkına varın. Açık fikirli kalmak, öğrenmek ve gelişmek için en iyi yoldur. Açık fikirli olmanın hiçbir olumsuz yanı yoktur.

3.Hoşgörü: Herkesin birçok yönden eşsiz olduğunu kabul edin. Hepimiz birbirimizden farklı görünüyor, konuşuyor, kutluyor, seviyor, düşünüyor, hareket ediyor ve yaşıyoruz. Başkalarıyla kişisel olarak aynı fikirde olmasanız bile onların sizinkinden farklı barışçıl davranışlarını, inançlarını ve geleneklerini gerçekten kabul etmeyi amaçlayın. En azından şiddet içermediği sürece başkalarının kendi seçtikleri şekilde yaşama haklarına hoşgörülü olmak için çabalayın.

4.Nezaket: Yapmanız gerekmese ve kazanacak maddi bir şeyiniz olmasa bile başkalarının ihtiyacı olduğunda onlara karşı ilgili, cömert ve yardımsever olmayı hedefleyin. İnsanları yapılacak doğru şey bu olduğundan ve  hem kendiniz hem de başkaları adına huzurlu bir yaşam yaratmak için diğerlerine karşı nazik davranmaları adına cesaretlendirmeye çalışın. Bu süreçte kendinizi iyi hissedeceksiniz.

5.Terbiye: Başkalarına karşı nazik ve seviyeli bir arkadaşlık, iyi niyet ve saygı halini sürdürün. Kaba ve düşmanca davranmaktan veya başkalarına küçük düşürücü şekilde atıfta bulunmaktan kaçının. Başkaları saygısız davranışlarda bulunsa bile onlara örnek olmayı düşünün. Sakin ve saygılı bir tavırla aynı fikirde olmayabilirsiniz ve bir süredir aynı fikirde olmayıp bir çıkmaza düştüğünüzde aynı fikirde olmamak konusunda anlaşın. Uyumsuz olmadan da hemfikir olmayabilirsiniz. Başkalarına kendinize davranılmasını istediğiniz şekilde davranın. Haklı olmaktansa meraklı olmaya odaklanın.

6.İyi karakter: Karakteriniz sizin temel değerlerinizden, motivasyonlarınızdan ve yukarıda açıklanan diğer yönlerden oluşur. Bu, doğru nedenlerle doğru şeyi yapmanın kalitesidir. Doğruluk, dürüstlük, sadakat, sorumluluk, güvenilirlik, şefkat, şükran, adalet, sabır, dayanıklılık ve iyi davranışları teşvik eden şeyler bu kavramı kapsar. Hem eski felsefede hem de dünyanın en kalıcı ahlaki geleneklerinin çoğunda bulunan geleneksel dört erdem; pratik bilgelik, cesaret, adalet ve ölçülülüktür. Bu ilkeleri, yüksek ahlaki karakter arzunuzun temeli olarak kullanın. Karakterinizi geliştirmek için çabalamak ve buna uygun hareket etmek, tartışmasız en temel, kapsamlı ve önemli istek uyandıran değerdir.

7.Başkalarına karşı yüksek düzeyde güven: Başkalarına doğruluğunuza ve altında yatan sağlam karakterinize inanmaları için ilham olacak şekilde davranın. Ayrıca yüksek düzeyde güven sağlamak için onları kendi sözlerini tutmaya ve vaat ettiklerini yerine getirmeye teşvik edin. Bütün pozitif insan ilişkileri güvene dayanır. En iyi ilişkileriniz yüksek seviyede güven kazandıklarınızdır. Başkalarıyla güven inşa etmek için fırsatları kullanın. Güven oluşturmaya yardımcı olmak için, güvenilir davranıp iyi bir rol-model olun.

8. Gerçeğe ve rasyonel düşünceye bağlılık gösterin: İnsan doğası ve dünya hakkında nesnel olarak neyin doğru olduğuna dair anlayışınızı şekillendirin. Gerçeklik, var olan inançlarınızı tehlikeye attığında bile bu bağlılığı sürdürün. Sadece haklı olduğunuzu kanıtlamak için bir fikre tutunmaktan kaçının. Bunun yerine insan bilgisinin sınırları nereyi gösteriyorsa onu takip edin.

9.Tutarlı bir kendini geliştirme hedefine sahip olun: Hiçbir insanın mükemmel olmadığının farkına varın. Hepimiz hevesle ders alabileceğimiz hatalar yaparız. Önemli tüm alanlarda mükemmelliğe bağlılığı geliştirin ve sürdürün. Gelişmek için fırsatlar arayın. Öğrenmenin hayat boyu olduğunun farkına varın. Mükemmel bir insan olmanın parçası olarak başkalarına kendilerinin en iyi versiyonlarını öne çıkarmaları için ilham vermeye çalışın.

Çeviren: Sude Mert

KAYNAKÇA

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-three-minute-therapist/202304/9-suggestions-for-self-improvement

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content