Kum Terapisi

Kum terapisi; bir insanın içsel düşüncelerini, mücadelelerini ve endişelerini yansıtan, minyatür dünyaların sahnelerini oluşturmak için kum havuzundan, oyuncak figürlerden ve bazen sudan yararlanan, sözel olmayan, terapötik bir müdahaledir. Bu bir tür oyun terapisidir; diğer metotlar oyuncaklarla ve kuklalarla hayali oyun ya da danışanın öyküleri veya kurmacaları yorumlamasına yardım eden ve bu tür yazıların, kendi zorluklarıyla ilgili olabileceği konusunda edebiyatı kullanan bibliyoterapiyi içerir.
Kum terapisi; konuşma terapisiyle birlikte uygulanır, iletişim araçları olarak da kum havuzu ve şekilleri kullanır. Bu yöntem, kendi terapötik yaklaşımını ortaya çıkarmak için çeşitli teknikleri ve felsefeleri birleştiren psikolog Dora Kalff tarafından, 1950’lerin sonlarında geliştirilmiştir. Dora Kalff; Dünya tekniği olarak bilinen şeyi, orijinal kum tepsisi müdahalesini geliştiren İngiliz çocuk doktoru ve çocuk psikoloğu Margaret Lowenfeld’den öğrendi. Kum tepsilerinin kullanımını, Jung eğitimine ve Doğu felsefi inançlarına dayanan kendi terapi biçimine dahil etti.
Ne zaman kullanılır?
Kum terapisi; genellikle bir tür travma, ihmal veya istismara maruz kalmış kişilerde kullanılan uygulamalı bir terapidir. Özellikle duygularını kelimelerle ifade edemeyen küçük çocuklarla çalışmak için uygun olsa da kendilerini ifade etmekte güçlük çeken ve ciddi bir tür duygusal kriz geçirmiş olabilen bazı genç ve yetişkinler için de yararlı bir tekniktir. Bu yöntem ayrıca öfke, ruh hali, kaygı ve boşanma gibi ilişki sorunları veya öğrenme güçlükleri için de kullanılabilir.
Ne beklenmeli?
Kum terapisi, kum tepsileri olarak adlandırılan kutu benzeri kaplarda gerçekleşir. Bu tepsiler, danışanların gerçek hayatın bazı yönlerini ve kendi yaşamlarındaki gerçek deneyimleri yansıtan bir oyun dünyası yaratmak için minyatür oyuncaklarla birlikte kullandıkları kumla doldurulur. Danışan, geniş bir oyuncak koleksiyonundan seçim yapar ve hayatında neler olup bittiğini yansıtan küçük bir ‘dünya’ kurar. Terapist ise oyuncakların seçimini ve düzenlenmesini bölmeden gözlemleyerek kişinin kendi içinde cevaplar bulmasını sağlar. Danışan ve terapist, terapi tamamlandıktan sonra danışanın oyuncak seçimlerini, kumdaki düzenleme biçimlerini ve bunların sembolik veya metaforik anlamlarını analiz eder ve tartışır. Tartışma üzerine, danışan genellikle kumda yarattığı dünyada değişiklikler yapmayı seçer. Kum terapisi birkaç seanstan oluşabileceği gibi birkaç yıl kadar da sürebilir.
Nasıl işe Yarar?
Danışanlar; kum tepsilerinin yardımıyla bir terapistin rehberliğinde, kumda yarattıkları dünya ile kendi iç dünyaları arasındaki bağlantıyı anlamaya başlarlar. Kendi inanç dünyalarında değişiklikler yaparak, genellikle gerçek dünyalarında da benzer değişiklikler yapma yetkisine sahip olurlar. Bugün, bazı terapistler ve danışmanlar, Kalff’ın parametrelerini kum terapisi için değiştirmeyi ve benzer bir tekniği kendi terapötik süreçlerine dahil etmeyi seçiyor.
‘Nursing Open’ dergisinde yayınlanan araştırmada kum terapisinin; kaygı, içe kapanma ve davranış problemlerini azaltarak, kronik hastalıkları olan küçük çocuklara yardımcı olabileceğininin faydalarına yönelik kanıtlar bulundu. Dahası bakım verenler de kaygı ve depresyonlarında rahatlama yaşadılar. Kum terapisiyle ilgili diğer araştırmalarda da bundan büyük ölçüde yararlanan çocukların ve yetişkinlerin; engeli olan, dil güçlüğü çeken veya geleneksel psikoterapi ile tedavi edilmesi zor olan kişiler olduğu bulunmuştur. Buradaki kilit nokta; terapistin, danışanına zorluklarının kökenini fark etmesi için güvenli bir ortam sağlamasıdır.
Kum Terapisi Temelli Bir Terapistte Neler Aranmalı?
Nitelikli bir terapist, kum terapisi tekniklerini kullanabilir ve sertifika edinebilir. Sertifikasyon, kum terapisi klinik uygulamalarını, Jung teorisini, grup ve bireysel konsültasyonu ve diğer ödevlerin yanı sıra vaka raporlarını içeren yaklaşık 120 saatlik kurs gerektirebilir.
Kum terapisinde deneyimli mental sağlık uzmanları, diğerlerinin yanı sıra terapistleri, danışmanları ve sosyal hizmet uzmanlarını da içerir. Tüm terapi türleri sigorta kapsamında olmadığından bilgi almak için operatörünüzle görüşebilirsiniz. Buna ek olarak, uygun eğitim geçmişi, deneyim ve kum terapisi kurulumunu bilen birini bulmanın yanı sıra, sizin veya çocuğunuzun birlikte çalışırken rahat hissettiği bir terapist veya danışman arayın.
Potansiyel terapistinizi şahsen, video ya da telefonla arayın. Bu ilk tanışma sırasında terapiste şunları sorun:
-Belirli endişelerinize nasıl yardımcı olabilirler?
-Daha önce bu tür bir sorunla ilgilendiler mi?
-Süreçleri neleri içeriyor?
-Tedavi için gereken zaman çizelgesi nedir?
Kaynakça: https://www.psychologytoday.com/intl/therapy-types/sandplay-therapy

Ekin Turan

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content