Monica the Chef

Bugün sizlere Friends dizisindeki Monica karakterini anlatmak istedim ama öncesinde dizinin konusu ile başlayalım.

Friends dizisi günümüzde halen daha izlenilen ve 20’li yaşlarında her biri birbirinden farklı olan 3 kadın ve 3 erkek karakterden oluşan 6 gencin New York’ta yaşamakta oldukları komik, eğlenceli ve aynı zamanda hayat dolu olan maceralarını anlatmaktadır. Bu dizi sürekli olarak birlikte vakit geçirdikleri Central Perk Cafe’de dizi karakterlerinin komedilerine eşlik etmektedir. Dizide Rachel Green adlı karakter düğününden kaçıp New York’ta bulunan bir restoranda aşçılık yapan ve çocukluk arkadaşı olan Monica Geller’ı bulmaya gider ve Monica’nın evine yerleşmektedir . Sonrasında onun eğlenceli arkadaş grubuna katılmaktadır. Bu grupta bulunan kişiler: ünlü olma hayali kuran aktör Joey Tribbiani, masöz ve müzisyen olan Phoebe Buffay, iş adamı olan Chandler Bing ve Monica’nın abisi, yeni boşanmış olan paleontolog Ross Geller kişilerinden oluşmaktadır.

Gelelim Monica’ya…

Geller ailesinde,abisi Ross ile sürekli çekişerek büyümüş karakterimiz. Monica’nın çocukluğu, kısmen lise boyunca tüm ergenlik deneyimini şekillendiren obezitesi nedeniyle geçmiş bir yaşam gibi görünüyor. Şimdi zayıf olmasına rağmen, “yaşlı Monica” nın hayaleti hala zaman zaman onu rahatsız ediyor. Biz de bunu bölümlerde ‘flashback’ sahnelerinden anlayabiliyoruz. Monica’nın küçükken aşırı kilolu olması onda duygusal açıdan büyük bir yük yaratmış. Bu yüzden bu yükü tamamen kontrol altına almaya karar vermiş ve aşçı olmuş böylelikle yiyecekleri kendi içinde manipüle etmiş.

Başarıya İhtiyacı Var!

Monica’nın ailesi onu onaylamazdı; her zaman onu yargılar, erkek kardeşini ondan daha üstün tutardı,bu da herhangi bir gence ağır bir yük getirebilir. Monica’nın kendini kanıtlama arzusu, ihtiyacı da burdan geliyor işte. Daha iyi olması gerekiyor, sadece kariyerinde değil, hayatta da en iyisi olmalı. Çünkü anne babasına, ama daha çok kendisine, değerinin yüksek olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Son derece rekabetçi; her zaman kendini daha iyi hale getirmek isteyen, mükemmeliyetçi ve bir kontrol manyağıdır çünkü her şeyi kontrol ederse, o zaman her şey mükemmel olabilir ve her şey mükemmelse, mükemmele olabildiğince yakın olduğunun kanıtıdır.
İster spor ister masa oyunu oynasın, çok yoğunlaşır ve kendisini kazanmak zorunda hisseder çünkü her şeyi çok ciddiye alan bir karakter. Ve zirveye çıkması için ne gerekiyorsa yapar. Bu özelliği, çok baskın olduğu için bu tarz şeylerde pek eğlenmekten ziyadeye başarıya odaklanır.

Temizlik!

Monica’nın temizliği ilginin ötesinde bir tutku…(tamam tamam, bir takıntı.) Dairesindeki her şeyi temizler, organize eder ve etiketler. Hangilerinin eksik olduğunu bilmek için kupaları numaralandırır. Havlular 11 gruba ayrılır. Her şeyi ama her şeyi fırçalar, alfabetik sıralar, dezenfekte eder ve renklerle kodlar. Monica’nın organizasyon ve temizlik becerileri ve daha fazlası söz konusu olduğunda, oldukça kontrolcü de olur. A tipi kişiliğe sahip olduğundan ve düzeni ve kontrolü seviyordu.

Monica the Chef

Karakterimiz bir aşçı. Bu mesleği yapmasının sebebi yukarda da belirttiğim gibi küçükken şişman olması. Bilinçdışıyla yaşadığı bir kavga sonucu aslında desek yanlış olmaz ama Monica kadar rekabetçi, takıntılı ve ayrıntı odaklı biri için mükemmel bir iş. Garsondan baş aşçıya kadar restoran merdiveninin her basamağında yer alan gıda endüstrisinin denemelerini ilk elden biliyor.

Karakter?

Enerjik, hiper,sadık,şefkatli ve obsesif kompulsif. Monica, grubun “annesi” ve bazı anneler gibi, o da zaman zaman baskıcı olabiliyor. Ama aynı zamanda, başkalarına zor anlarında yardım eden pratik arkadaş, mantıklı ve yetenekli bir şef.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Obsesif kompulsif bozukluğa (OKB) sahip hastalar, kontrol edemedikleri düşünceleri, korkuları veya imgeleri saplantı halinde yaşarlar. Bu durum hem kendileri hem de çevresindekiler için son derece rahatsız edici olabilir.
Peki bu açıklamalar karakterimize uyuyor mu?
Monica’nın dizi boyunca bu davranışı sergilediği görülüyor. Aklıma gelen bir örnek, Monica, kardeşi Ross’un ona kız arkadaşlarından birinin inanılmaz derecede dağınık bir dairesi olduğunu söyleyince Monica gidip dağınık daireyi temizlemeye çalışır çünkü bunu bilerek uyuyamaz. Bir paspas, kova ve diğer temizlik malzemeleri ile ortaya eve gider ve evi temizlemesi reddedilince, kapının dışını temizlemeye başlar.
Kompulsif davranışına örnek olarak günde birden çok kez tuvaleti temizlemesi, temizlik malzemelerini temizlemesi, kupaları numaralandırması verilebilir.

Freud- Oral Dönem

1900’lerin başında, psikanalist Sigmund Freud, psikoseksüel gelişim teorisini ortaya attı. Çocukların yetişkin olarak davranışlarını belirleyen beş psikoseksüel aşama yaşadıklarına inanıyordu .Teoriye göre, çocuk her aşamada belirli uyaranlarla duyusal olarak uyarılır. Bu uyaranların gelişimsel ihtiyaçları karşıladığı söylenir.Ancak bir çocuğun ihtiyaçları belirli bir aşamada karşılanmazsa, bu aşamayla ilgili bir saplantı veya “takılma” geliştirebilirler. Yetişkinlikte, bu çözülmemiş ihtiyaçlar olumsuz davranışlar olarak ifade edilebilir.
Monica’nın küçükken obez olması ve meslek olarak aşçılığı seçmesi buna örnek olabilir.

Bağlanma Teorisi

Bağlanma teorisi, insanlar arasındaki ilişkilere ve özellikle uzun vadeli ilişkilere, ebeveyn ile çocuk arasındaki ve romantik partnerler arasındaki ilişkilere odaklanır.Ana teması, bir bebeğin ihtiyaçlarına uygun ve duyarlı olan birincil bakıcıların çocuğun bir güvenlik duygusu geliştirmesine izin vermesidir. Bebek, bakıcının güvenilir olduğunu bilir ve bu da çocuğun daha sonra dünyayı keşfetmesi için güvenli bir temel oluşturur.
Örnek olarak Monica’nın ailesinin abisi Ross’u daha üstte tutması ve daha çok ilgi göstermesi sonucunda Monica istediği şekilde sevgiyi ve ilgiyi alamaması bu yüzden de rekabetçi,hırslı bir karakter geliştirmesi verilebilir.

Buraya yazımda bahsettiğim yerlerden örnek olsun diye karakterimizin dizideki bazı anlarının linklerini bırakıyorum ?

Monica the Perfectionist

Monica- Obsessive Compulsive Cleaning

Monica’s Obesssion to Clean
Yazan: İrem Yağcı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content