Piromani: Ateşin Hazzı

Ateş belki de dünyanın en önemli buluşu  olabilir. Günümüzde yeryüzünde ateşi kullanmayan insan  yoktur. Fakat bunun saplantılı bir hale dönüştüğünü düşünelim. Mesela yanan bir evi,bir ormanı izlerken keyif alıyor musunuz? Ya da itfaiyecilerin çalışmalarına,malzemelerine ilgi duyuyor musunuz?

Psikolojik bir hastalık olan piromani bir dürtü kontrol bozukluğudur. Bu hastalık yaygın olarak yangın çıkarma hastalığı olarak bilinir. Birey bu faaliyeti merak duygusuyla ve istekli bir şekilde yapar. Hatta sonrasında herhangi bir üzüntü hissine kapılmaz aksine yanan alevin onun hüznünü ve yalnızlığını örtbas ettiğine inanır.Çok tehlikeli olan bu durum erkeklerde daha sık görülmektedir. Piromanisi olan bireylerin günlük hayatta görev ve sorumluluklarından rahatça kaçtıkları gözlemlenmiştir. Daha çok iç dünyalarına kapanık ve yalnızlığı içselleştirmişlerdir. Genel düşüncelerine göre ateş bir fenomendir ve onlar yaratmasa da her an oluşabileceğine inanırlar. Bu yüzden kendi hazlarıyla yalnızlıklarını kapamak her zaman tercihleridir.

BELİRTİLERİ NELER?

Piromani hastalığına sahip bireyler bir yeri ateşe vermeden önce bunu planlarlar. Ateşe vermeden önce içlerinde büyük bir gerginlik oluşsa da ateşe verdikleri an tamamlanan duygularıyla ne bir pişmanlık ne bir üzüntü hissederler. Saatlerce büyük bir keyifle oluşturdukları felaketi seyredebilirler. Bunun doğanın doğayla savaşı olduğuna inanırlar hatta ateşe vermezse doğaya durağanlığı uygun göreceğinden bunu bir hakaret sayarlar. Yangın haberlerini büyük zevkle dinlerler,oluşan yıkımlardan da büyük bir haz alırlar. İşin en kötü yanı ise evin önündeki çöpün alevini izlemekle başlayan bu iş, sonunu bir evi veyahut bir ormanı yakmakla bitebilir. Cesaretleri ve hazza ulaştıkları nokta gittikçe artar.

 NEDEN OLUR?

Genellikle çocukluk dönemiyle başladığı bilinse de tam olarak nedeni saptanamamıştır. Daha düşük zeka seviyesinde bireylerde,depresyon ve yalnızlığı yoğun yaşayanlarda, madde bağımlılığı olan kişilerde daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Kimi uzmanlar yetenekleri daha zayıf bireylerin iletişim kurmasından çıkan bir sorunla yalnızlığa sürüklenmesinden olduğunu iddia etmektedir.

 

Yazan: Özge Akduman

Kaynak: https://www.neoldu.com/piromani-nedenleri-ve-tedavisi-10785h.htm

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content