Psikotik Bozukluklarda Beyin İletişim Bozukluğu

Özet: Beyindeki gama dalgalarının azaltılmış aktivasyonu, tam gelişmiş bozukluk ortaya çıkmadan önce psikoz semptomlarının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirildi. Beyin bölgeleri arasındaki iletişim, beynin duyusal sinyalleri doğru bir şekilde işlemesi ve uygun bir davranışsal tepki benimsemesi için çok önemlidir. Yine de, bu iletişim yollarındaki işlev bozuklukları, şizofreninin başlangıcı ile güçlü bir şekilde ilişkilendirilebilir. Synapsy Ulusal Araştırmada Yeterlilik Merkezi çerçevesinde İsviçre Cenevre Üniversitesi’nden (UNIGE) bir ekip ilk kez bu fenomeni insanlarda göstermeyi başardı. Araştırma ekibi, genetik olarak hastalık riski taşıyan çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin beyin aktivitelerini analiz ederek, bilginin doğru iletilmesindeki rolleriyle bilinen gama dalgalarının aktivasyonunda bir azalma olduğunu göstermiştir. beyinde, tam gelişmiş bozukluklar ortaya çıkmadan önce bile psikotik semptomların ortaya çıkmasıyla ilişkiliydi. American Journal of Psychiatry’de yayınlanan bu çalışma, çok erken bir teşhis öngörmeyi mümkün kılıyor. Memeli beyninde, nöronların elektriksel aktivitesi, elektroansefalografi ile tespit edilebilen salınım ritimlerine yanıt verir. Örneğin, duyusal girdilerin işlenmesini veya anıların konsolidasyonunu yöneten bu farklı dalgaların koordineli aktivasyonu, beynin doğru şekilde çalışmasını sağlar. Psikiyatri Bölümü profesörü Stephan Eliez ve Temel Sinirbilim Bölümü profesörü Christoph Michel, “Beyin ritimlerinin en yüksek frekansı olan gama dalgalarının şizofreni semptomlarının gelişiminde belirleyici bir rol oynadığından şüphelendik” diyor. Araştırmayı yönetenler ise “Ancak, farelerde gözlemlenen nöral iletişim yollarının bu bozulmuş senkronizasyonunun gerçekten insanlarda var olduğunu doğrulamamız gerekiyordu.” cümlesiyle belirtmiştir.

GENEL EĞİLİM

22q11 kromozomal mikrodelesyonu olan kişilerde yetişkinlikte şizofreni gelişme riski %25 ila %30 arasındadır. Stephan Eliez’in laboratuvarında doktora öğrencisi ve bu çalışmanın ilk yazarı olan Valentina Mancini, “Bu nedenle, bu hastalığın serebral gelişimini incelemek için özellikle risk altındaki bir popülasyondur” diyor. Şizofreni hastaları genellikle işitsel bilgileri işleme kapasitelerinin azalmasından muzdariptir; Bu nedenle, bilim adamları, beyin iletişimindeki herhangi bir bozukluğu tespit etmek için, bu mikrodelesyonu olmayan insanlarla karşılaştırıldığında, her yaştan 22q11 hastasında bir işitsel uyaranın ardından gama dalgası aktivasyonunu ölçtüler. Christoph Michel’in laboratuvarında bilimsel bir işbirlikçi olan Vincent Rochas, “Şizofrenik bozukluk açısından genetik risk taşıyan, ancak görünür semptomları olmayan çocuklar ve ergenler, aslında hastalıktan muzdarip hastalarla aynı gama dalgası bozulma modellerini gösterdi” diye açıklıyor. Ek olarak, şizofreniye genetik yatkınlığı olmayan kişilerde gama bandı salınımlarında lineer bir büyüme gözlendi ve gelişim sırasında serebral alanlar arasında ilerleyici bir iletişim olgunlaşması gösterdi. Valentina Mancini, “Ancak, yaşları ne olursa olsun 22q11 hastalarında bu olgunlaşma yoktur, bu da ergenlik döneminde nöral salınımların altında yatan devrelerin anormal gelişimini düşündürür” diye vurguluyor.

Mümkün olduğunca erken müdahale edilmelidir. Araştırma ekibi ayrıca, gama bandı aktivasyon eksikliği ile işitsel halüsinasyonlar gibi psikotik semptomların şiddeti arasında güçlü bir ilişki tespit etti ve böylece hastalığın nörobiyolojik bir ilerlemesinin varlığını doğruladı. Yazarlar, “Sonuçlarımız bu işlev bozukluğunun çok erken ortaya çıktığını doğrulamaktadır” diye vurguluyor. “Artık çocuğun gelişimi sırasında bu patolojik değişime müdahale etmek için en iyi zamanı belirlemek istiyoruz.” Ayrıca, fareler üzerinde yapılan çalışmalar, hedefe yönelik nöroleptik tedavilerin nöral disfonksiyonları düzeltmede başarılı olduğunu göstermektedir; ek olarak, burada tanımlanan gama bandı bozuklukları, etkilenen beyin bölgelerini hedef alan non-invaziv nörostimülasyon teknikleri kullanılarak onarılabilir ve böylece genellikle yıkıcı bir hastalığın tedavisi için tamamen yeni terapötik perspektiflerin yolu açılabilir.

 

ÇEVİREN: Şevval Nur Yılmaz

KAYNAKÇA: https://neurosciencenews.com/gamma-wave-psychosis-20243/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content