Renkler Psikolojik Hastalıkları Tedavi Edebilir mi?

Renk Terapisi

Terapi odasının duvarlarının neden kırmızıya ya da siyaha boyanmadığını hiç düşündünüz mü? Bunun temel sebebi farklı renklerin ruh halimizde ve sinir sistemimizde farklı etkiler ortaya çıkarmasıdır.

Bu yazıda bilimsel açıdan tam olarak ispatlanmamış fakat günlük hayatımızda çok sık deneyimlediğimiz ‘Renk Terapisi’ ni yakından inceleyeceğiz.

Renk Terapisi nedir ve nereden gelir?

Renk Terapisi ya da Kromoterapi Antik Mısır döneminde birtakım mental ve fiziksel sağlık sorunlarını iyileştirmek üzere uygulanan bir çeşit terapi yöntemiydi. Antik Mısır döneminde güneş ışığıyla iyileştirme yöntemi renk terapisini ortaya çıkarmıştır. Fakat bugün bu terapi yönteminin bilimsel dayanağı bulunamamış ve terapinin tek başına etkili olup olmadığı ispatlanmamıştır.

Renk Terapisi neyi amaçlar?

Renk Terapisinde amaç renklerin sakinleştirici ya da uyarıcı etkilerini kullanarak hastayı olumsuz etkileyen durumu ortadan kaldırmaktır. Bu terapinin etkililiğine inanan uzmanlar birçok rengin bizi olumlu bazılarınınsa olumsuz etkilediğini ifade etmektedir.

Günlük Hayatta Renk Terapisi

Renk Terapisini yani renklerin etkilerini gündelik hayatımızda hissediyor olabiliriz. Renklerin tek başına etkili olduklarını tabii ki söyleyemeyiz fakat küçük de olsa ruh halimizde bir etkileri olabilir. Örneğin ormana ya da ağaçlık bir bölgeye gittiğimizde doğanın yeşil rengi bizi sakinleştiriyor olabilir. Ya da çalışma masamızın sarı renk olması motivasyonumuzu ve dikkatimizi artırıyor olabilir.

Renklerin Etkileri

Temel renkleri uyarıcı ve sakinleştirici renkler olarak iki gruba ayırabiliriz. Kırmızı, sarı ve turuncu için uyarıcı renkler derken; mavi, yeşil ve beyaz için sakinleştirici renkler diyebiliriz. Bu renklerin ruh halimize olan etkilerinden kısaca bahsetmek istersek:

Bu terapi yönteminin bilimsel dayanağı olmasa da ya da birçok çağdaş bilim insanı tarafından kabul edilmiyor olsa da gündelik hayatımızda farkında olmadan giydiğimiz kıyafetten ya da kullandığımız bir eşyadan etkileniyor olabiliriz. Belki bir sonraki kıyafet seçimimizde bu konuyu göz önünde bulundurabiliriz. 😊

Zeynep ACAYİR

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content