Stres Dostumuz Mu Düşmanımız Mı ?

     Modern yaşamın bize bir hediyesi olan stresten konuşalım istiyorum.Stres insanın baş edemeyeceğini düşündüğü bir durumda ortaya çıkan savunma mekanizmasıdır.Beyine birçok sinyal gönderip fiziksel ve psikolojik olarak alarm durumuna geçirir.Alarm sayesinde durumla ilgili bilgileri toparlayıp vücudumuzu ve psikolojimizi olası durumlarla savaşmak için güçlü hale getiririz. Bu alarmı nasıl algıladığımız biraz da bize bağlı, stres faktörleri kişiden kişiye değişebilir.Birinin rahatlıkla baş ettiği bir problem bir diğeri için felaket olabilir. Özellikle A tipi bireyler strese karşı daha dirençsizken;B tipi bireyler stresle daha fazla başa çıkabilmektedir.Ama bu stresin düşmanımız olduğu anlamına gelmez.

Gelin bir düşünelim stressiz bir yaşam nasıl olurdu? Karşımıza çıkan durumlarda onları tehdit olarak algılamayacağımız için herhangi bir gayret göstermiyor olurduk. Aslına bakarsanız stres yaşantımızın en büyük motivatörlerindendir. Misal arkadaşınızla buluşmak için belli bir saatte sözleştiniz.Stresin buradaki faydaları sözleştiğiniz saatte orda olma gerekliliğini hatırlatıp sizi harekete geçirecektir. Hatta hava koşullarına uygun giyinmeniz bile dışardaki ihtimallere karşı stresin bir savunmasıdır.Sarılma anında ortaya çıkan oxytocin bir stres hormonudur. Adrenalin ile ortaya çıkan bu hormon sayesinde sosyalleşiriz,daha yakın ilişkiler kurmaya çalışırız,kendimizi karşımızdakinin yerine koyarız,odak seviyemiz artış gösterir.Çevremizde bizi seven,destekleyen insanlar olmasını isteme sebebimiz yakın ilişkilerin bizim stres düzeyimizdeki büyük etkisidir.

    Stresle nasıl dost olabiliriz?

I. Stresle baş etmesi gereken kişinin kendiniz olduğunu bilip bu sorumluluğu üstünüze almalısınız.

II. Olumsuz algılarınızı ekarte etmelisiniz.Misal çevrenizce size çabuk öfkelendiğiniz söyleniyorsa inkar etmek yerine içinizde esas nedeni aramalısınız.

III. Rahat bir zihin için rahat bir beden de gereklidir.Bunun için hareketi hayatınızdan eksik etmemelisiniz.

IV. Stresli anınızda kafanızı rahatlatmak için hobiler keşfedin.Unutmayın ki amatörce yapmanız keyif almanıza hiçbir engel olmayacaktır.

V. Rutine bağlamış olsak da nefes egzersileri de büyük fayda sağlayacaktır.

VI. Size stres oluşturan faktörleri uygun dille yakınlarınıza açıkça ifade edin.

VII. Yapacağınız işleri ötelemeyin. O işin muhattabı yine siz olacaksınız.

VIII. Eleştirilmek sizde stres yaratmasın aksine kendinizi gerçekleştirmek için büyük fırsat olarak görün.

IX. Geçmiş yaşantınızdaki çözümleyemediğiniz hali hazırda etkisini sürdüren olaylarda kendinizle yüzleşin. Bu durumu halledemiyorsanız bir profesyonelden destek alın.

Yazan: Özge Akduman

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content