Üçünçü Kişi Bakış Açısından Anılarımızı Hatırlamak Beynimizin Onları İşleyişini Değiştirir

Özet: Geçmişteki aktivelerinizi hatırlarken üçüncü şahıs, gözlemci bakış açısını benimsemek, gözlerinizle bir anıyı hatırlamaktan başka beyninizdeki farklı kısımları da etkinleştirir.
Psikoloji bölümünde yardımcı doçent doktor olan Peggy St Jacques,”Hatırlarken kullandığımız bakış açısı, hangi beyin bölgelerinin belleği desteklediğini ve bu beyin bölgelerinin birbiriyle nasıl etkileşeme girdiğini değiştirir.” diye açıkladı. Özellikle sonuçlar, kendi bakış açımızdan bakmak yerine, gözlemci bakış açısından anılarımızı hatırlamamızın anterior hipokampüs ve posterior medial ağ arasında büyük bir etkileşime neden olduğunu gösteriyor.
Bu bulgular, hatırladığımız anıların önyargıyla hareket edebildiğini ve hatta anılarımızı çarpıtabilen aktif bir süreç olduğunu gösteren bir araştırmaya katkıda bulunuyor. Gözlemci bakış açısını benimsemek, geçmişi yeni bir şekilde görüntülemeyi içerir; bu da, zihnimizin gözünde zihinsel görüntüleri yeniden oluşturmamızı ve bellekteki ayrıntıları hatırlamamızı sağlayan yeteneğimizi destekleyen beyin bölgeleri arasında büyük bir etkileşim gerektirir. Gözlemci bakış açısını benimsek aynı zamanda tedavi edici bir amaca da olanak tanıyor olabilir. ”Bu bakış açısı, hissettiğimiz duyguların yoğunluğunu azaltarak ve geçmişe belirli bir uzaklıktan görüntüleyerek sıkıntılı anılarımızla başa çıkmak için etkili bir yol olabilir. ”diye açıkladı St Jacques.
Bu çalışma, St Jacques’ın bellekte görsel perspektif hakkında yaptığı önceki çalışmasında bulduğu, anıyı hatırlarken kullandığımız bakış açısının zamanla o anıları nasıl hatırladığımıza etki edebildiğine dayanıyor.
Çeviren: Zeynep Tuna Bozkır

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content