Lynne Ramsay’ın yönetmenliğinde vizyona 2011’de girmiş olan Kevin Hakkında Konuşmalıyız,yönetmenin en ünlü filmlerindendir. Vizyona girişi ile çocukta akıl sağlığı,davranış bozukluğu ve aile-çocuk ilişkisi hakkında eleştirel bir bakış açısı sundu.


Franklin’in Kevin’a oyuncak ok aldığı sahnede,Kevin’ın özellikle annesine olan öfkesi ile oyuncak ok ile annesini vurması,finalde aslında gerçekten canını acıtmak istediği kişinin annesi olduğunu gözler önüne sermiştir. Kevin’ın gösterdiği agresyon dolu davranışların tek tanığı ise annesi olmuştur.Araştırmalar,güvensiz bağlanan çocukların,güvenli bağlanan çocuklara göre daha düşmanca ve öfkeli olduklarını daha çok saldırgan davranışlar sergilediklerini göstermiştir.(LaFeniere ve Sroufe ,1985 ; Troy ve Sroufe, 1987 )
Eva,belki kendine iyi bir anne olacağını kanıtlamak belki de Kevin’ı cezalandırmak için tekrar hamile kalmış,hem Kevin hem Franklin tarafından bencillikle suçlanmıştır.Hayvanlara ve kardeşine zarar verip okulda zorbalığa devam eden Kevin işlerini kamufule etmeyi iyi becerdiği için babası tarafından hep annesine yüklenmiştir.(Belki annesi de kendini suçluyordu çünkü filmde başına gelen psikolojik şiddet ve zorbalığa karşı hiçbir şey yapmıyor ve kabulleniyordu.)
Eva ikinci çocuğu Celia ile sağlıklı bir bağlanma ve ilişkiye sahip idi.Kendine anneliğini kanıtlayan Eva daha mutlu idi ancak bir kaza(!) sonucunda Celia’nın tek gözü kör oldu ve annesi Kevin’ı suçlarken babası ise annesini suçlamaktaydı.
Bu kadar olayın ardından sağlıklı evliliği olmadığını fark eden Franklin ve Eva boşanma kararı almış ve Kevin’da ilk kulaktan buna şahit olmuştur. Belki terk edilmek korkusu le belki annesini sadece kendisi ile yalnız bırakabilmek amacı ile 16. yaş gününde Kevin, oklar ile hem planlı okulda toplu katliam yapmış hem de babası ve kız kardeşini öldürmüştür.
Bu noktadan sonra ölen çocukların aileleri tarafından sürekli bir şiddete maruz kalan Eva,her şeyini kaybetmiş oldu ve olan her şeyin suçlusu olduğunu düşünüp pişmanlık duydu. Ona kalan tek şey Kevindı.
Filmin sonlarına doğru hapishanedeki sahneler çok gerçekçi ve etkileyici idi. Eva’nın Kevin’a bunu neden yaptığını sorunca Kevin “Bildiğimi sanıyordum ama artık o kadar da emin değilim.” demesi hem Kevin’ın kafasında kurduğu şeyleri yanlışladığını hem de kendine güvensizliğini fark ettiğini kanıtladı.Belki de daha fazlasını… Bazı soruların cevabı gizli kaldı.
Eva’nın Kevin’a son sarılışı,küçüklükten beri sevilmediğini düşünen Kevin’ın annesi birbirlerini kabullendiklerinin gerçek bir göstergesi oldu.

Konuşulmayanı konuşan bu film toplumsal cinsiyet rollerinin kadın üzerine olan etkisini göstermesi açısından oldukça sosyolojik olduğu gibi, aile-çocuk bağlanması, çocukta davranış bozukluğu,iletişim sorunları,annelik, pişmanlık,şiddet üzerine güzel bir bakış ve eleştiriyi bize sunmakla beraber sadece Kevin hakkında konuşmamamız gerektiğini göstermiştir.
Yazan: Fatma Sönmez
Kullanılan Kaynaklar:
http://dergipark.gov.tr/ayna/issue/39733/470570
http://dergipark.gov.tr/opus/issue/22696/242294
Wedding,Danny Ve Niemiec, Ryan. Sinema ve Akıl Sağlığı,İstanbul:Kaknüs Yayınları,2016
https://www.imdb.com/title/tt1242460/
http://eprints.qut.edu.au/19493/