İnsanoğlu yalnız kalmaktan neden korkar? Korkulacak bir şey midir yalnızlık dediğimiz kavram? Yalnızlık kavramı; insanın kendini boşlukta hissetmesi, kendisiyle baş başa kalmaya ihtiyaç duyma olgusu olarak tanımlanabilir. Korkulduğunun aksine pek çoğumuzun hayatında olması gereken bir yerdedir aslında bu kavram. Çünkü yalnız kalmak bir bakıma kişinin kendi kendini iyileştirmesidir. Dış dünya seslerine kendisini kapatıp iç dünyasında kendisiyle olan terapisidir aslında. Yalnızlık, çağrışım olarak olumsuz bir kavram gibi görünse de kişinin öz-saygısı, öz-güveni, benlik algısı kendini anlamaktan, kendini bulmaktan geçer. Ancak çoğu insan bu kavramı sevmez ya da korku duyar. İşte bu kişiler genellikle belirli travma geçirmiş, çocukluk yıllarında ailesi tarafından çocukluğu yaşatılmamış ya da sosyal çevresinde zorbalığa uğramış kişilerdir. Bu kişiler yaşadıkları durum gereği tek başına kalmaktan korkarlar. Bu durum sonucunda ortaya bazı sonuçlar çıkabilir. Yalnız kalma korkusu da bunlardan biridir.
Yalnızlık korkusu yaşayan kişiler genellikle geceleri uyumakta güçlük çekerler ya da uyumak için müziğe ihtiyaç duyarlar. Buna bağlı olarak baş ağrısı, sıcak basması, kalp atışı hızlanması gibi fiziksel belirtiler gösterebilirler. Ayrıca düşüncelerin sıklığından kaynaklı olarak ölüm düşüncesi de psikolojik olarak bu durumun göstergesidir. Kişi kendisini genelde zorla da olsa kalabalık ortamlara girmeye ikna eder ve buna bağlı olarak stres, kaygı, panik bozukluk baş gösterir. Semptomlar genellikle altı aydan fazla sürer. Kişi çevresinde kendisiyle konuşacak ya da ona arkadaş olacak birini bulamazsa hastalık durumu nükseder.
Yalnız kalma korkusunun tedavisi kişiye özeldir. Bu duruma sebebiyet veren bilinçaltındaki sebepler bulunmaya çalışılır. Bu sebeplere yönelik çözümler analiz edilir. Maruz bırakma terapisi, duyarsızlaştırma terapisi ve çoğunlukla bilişsel davranışçı terapi ile çözüme gidilir. Bilişsel davranışçı terapide bu fobiyi yaşayan hastaların duygularını ve düşüncelerini belirlemeleri sağlanır. Ayrıca anksiyeteyi düzenlemek için bazı aktivasyon kontrolü yollarını bilmek de bu hastalığa sahip kişiler için önemlidir.
Bu hastalığa sahip kişiler eğer korkularını belli bir noktadan sonra yenemezlerse kalan hayatları için ciddi derecede olumsuz sonuçlar doğabilir. Bu noktada profesyonel yardım almak kişi ve çevresi için en doğru karar olacaktır.
Ayşe Esen
KAYNAKÇA
https://npistanbul.com/otofobi-yalniz-kalma-korkusu
https://psikologmerkezi.com/blog/yalnizlik-korkusu-nedir-ve-nasil-yenilir-2
https://sagligabiradim.com/otofobi-yalniz-kalma-korkusu-ve-sonuclari/