Yeni araştırmalar, çeşitli aktivitelerle meşgul olmanın hem olumlu hem de olumsuz duygulara neden olabileceğini ve bu ilişkinin bir kısmının yaşınıza bağlı olabileceğini gösteriyor.
‘’Journal of Gerontology’’de yayınlanan yeni bir araştırma, çeşitli günlük aktivitelere bağlı olmanın çeşitli duygularla ilişkili olduğunu söylüyor.
Güney Florida Üniversitesi Davranışsal ve Toplum Bilimlerinde yaşlanma çalışmalarında yardımcı doçent olan Soomi Lee, ‘’Geniş bir duygu yelpazesini deneyimlemek, uyarlanabilir ve sağlığa faydalıdır çünkü günlük yaşamın daha dengeli ve ince ayrıntılı bir değerlendirmesine sahip olmak anlamına gelir,’’ diyor.
‘’Örneğin, olumsuz duygular için bile, durumlar karşısında yoğun öfke hissetmek, bireyin dar bir değerlendirmesi olduğu anlamına gelebilirken; öfke, üzüntü ve utanç karışımını hissetmek, daha geniş ve daha ince ayrıntılı bir değerlendirmenin göstergesi olabilir.’’
Lee, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Midlife Çalışmasında kayıtlı olan, göreceli olarak sağlıklı ve iyi eğitimli olarak nitelendirilen yaklaşık 3.000 orta yaşlı katılımcı hakkında toplanan verileri gözden geçirdi. Düzenli olarak çeşitli günlük aktivitelere katılan bireylerin hem olumlu hem de olumsuz çeşitli duygular deneyimlediklerini ve 33-44 yaş arasındakilerin, 68-84 yaş arasındakilere kıyasla daha çeşitli olumlu duygular yaşadığını buldu.
Çalışmada, bireylerin yedi aktiviteye katılmak için harcadıkları süre incelendi: ücretli çalışma, çocuklarla zaman geçirme, ev işleri, boş zaman, fiziksel aktiviteler, resmi gönüllülük ve komşu gibi ev halkı dışından birine yardım etme. Katılımcılar, art arda sekiz gün boyunca aktivitelerine ilaveten duygusal çeşitlilik puanlarını hesaplamak için kullanılacak olan olumlu ve olumsuz duygularını kaydettiler.
Duygusal çeşitlilik, zengin ve dengeli duyguları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Duygusal çeşitlilik 13 olumlu duyguya bölünmüştür: neşeli, keyfi yerinde, aşırı derecede mutlu, sakin ve huzurlu, memnun, hayat dolu, hevesli, özenli, gurulu, aktif, başkalarına yakın, aidiyet ve kendinden emin olmaya ilaveten bölünmüş olan 14 olumsuz duygu ise: değersizlik, gergin, huzursuz veya kıpır kıpır, umutsuz, korkmuş, sinirli, asabi, utanmış, üzgün, yalnız, öfkeli, hüsrana uğramış, her şeyin bir güç olması ve hiçbir şeyin sizi neşelendiremeyecek kadar üzücü olması.
Lee, genç nüfusun aktiviteleri daha çeşitli olduğu için yaşlılardan daha güçlü duygulara sahip olabileceğini söylüyor. Birçoğu işte veya çocuklarla daha fazla zaman harcıyor ve bu durum da yaşla birlikte azalma eğiliminde oluyor.
Ayrıca, yaşlılar imkan dahilinde olumsuz durumlardan kaçınmak için yeni sosyal etkileşimlerin aralığını azaltmak adına uyguladıkları stratejiler ya da bilgeliklerinin bir sonucu olarak daha sessiz veya monoton duygulara sahip olabilirler.
İlginç bir şekilde, etkinliklere katılmak için harcanan toplam süre, ne olumlu ne de olumsuz duygusal çeşitlilik ile ilişkili değildi; önemli olanın toplam aktivite süresi olmasından ziyade birçok aktiviteye eşit miktarda harcanan sürenin olduğunu öne sürdü.
Duygu çeşitliliğine ek olarak, önceki çalışmalar daha fazla aktivite çeşitliliğinin daha yüksek psikolojik esenlik, daha iyi bilişsel işlevsellik ve bellek ve öğrenmeyi yöneten beyin hacmi ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Kaynak: neurosciencenews
Zeynep Tuna Bozkır