İnsan birçok enerjinin bir arada bulunduğu varlıktır. Enerji sisteminde oluşan tıkanmalar kişiye duygusal olarak problemler oluşturmanın yanı sıra davranışları sınırlamaya ve hayatı uyumlu bir şekilde yaşayamamaya neden olur. Ortaya çıkan semptomlar duygusal veya fizikseldir. Bu etken güven ve benlik saygısı eksikliği, depresyonda hissetme, bağımlılık yapan davranışların ortaya çıkmasına yol açar. Böyle durumlarda enerjinin düzenlenmesini içeren EFT tekniği gibi birtakım alternatif tedavi yöntemlerinden yardım alınabilir.
Duygusal özgürlük tekniği psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için kullanılan bir alternatif psikoterapi yöntemidir. Belirli bir travmatik anı üzerinde yoğunlaşmışken akupunktur noktalarına hafifçe vurarak vücudun enerji alanını düzenlemeyi amaçlar. Eft başlı başına bir danışma tekniği değildir. Psikoterapi seanslarında kullanılan yardımcı tekniklerden biridir.
EFT (Emotional Freedom Technique) birçok fiziksel ve ruhsal problemin çözümünde etkili bir uygulamadır. “Duygulardan Özgürleşme Tekniği” olarak da adlandırılan EFT, uygulanması basit ve yan etkisi olmayan bir tekniktir.
Her türlü fiziksel ve ruhsal sorunun nedeni bedende birikmiş duygulardır. Bu biriken duygular bedenin normal enerji dengesini bozar. Bozulan enerji dengesi de fiziksel ya da ruhsal sorunlara yol açar. EFT ile hastalıklara ya da ruhsal sorunlara neden olan bozuk enerjiyi bedenden dışarı akıtmak hedeflenmektedir.
EFT, kişinin kendi kendine kolaylıkla uygulayabileceği çok etkili bir tekniktir. Parmak uçlarıyla bedendeki bazı akupunktur noktalarına vurulur ya da masaj yapılır. Bu işlem yapılırken zihindeki sorunlara odaklanılmalıdır. EFT ile niyet ve hedef; ruha, bedene zarar veren bozuk enerjiyi dışarı atmaktır. Bozuk enerjinin bedeni terk etmesi; esneme, gözlerin yaşarması, ağlama ya da vücudun herhangi bir yerinde duyumsanan bir his olabilir.
EFT; öfke, stres, korku, endişe, üzüntü, suçluluk, güvensizlik, nefret, kıskançlık, öz güven eksikliği gibi bireyin ruh halini olumsuz etkileyen duyguları kontrol altına almak için uygulanabilir.
EFT; hem psikolojik sorunları hem de fiziksel ağrıyı yönetmek için kullanılabilir. Tedavi edilebilen en yaygın problemler şöyledir:
-
Kronik ağrı,
-
Endişe ve depresyon,
-
Travmatik stres bozukluğu sonrası,
-
Topluluk önünde konuşma korkusu ve diğer sosyal endişeler / korku,
-
Kısa süreli veya kronik stres,
-
Kas gerginliği ve eklem ağrısı,
-
Yorgunluk ve enerji seviyelerini artırma,
-
Gerginlik baş ağrıları,
-
Yiyecek istekleri ve duygusal beslenme,
-
Düşük benlik saygısına bağlı duygusal sorunlar,
-
Atletik performans, odaklanma ve koordinasyon ile ilgili zorluklar,
-
Uyku problemi.
EFT Nasıl Uygulanır?
Eft akupunktur noktalarını temel alarak uygulanan bir danışma şeklidir. Akupunktur noktaları vücudumuzdaki elektrik ve enerji akışının az olduğu bölgelerdir. Vücudumuzda bulunan bu noktaları uyarmak beyinde dopamin salgılanmasını sağlar. Bu noktalar vücudumuzda çok fazladır fakat biz enerji akışının en düşük olduğu nokları uyararak eft uygulamasını yapıyoruz.
Vücudumuzda enerji akışının az olduğu bu bölgeleri parmağımızla hafifçe uyararak eft işlemini yaparız. Kişi bu noktalara küçük vuruşlar yaparak gerekli olan dopamin salımını gerçekleştirir.
Duygusal özgürleşme tekniği eft uygulanışı: Kişi yaşadığı olumsuz duyguya 0 (en düşük) ile 10 (en yüksek) arasında bir puan verir. Eft’yi uygulamaya başlar. Duygunun yoğunluğuna göre on beş-yirmi vuruş yaptıktan sonra duygunun seviyesi tekrar ölçülür. Duygu sıfırlanıncaya kadara uygulama devam eder.
Kişi uygulamayı kendisi yapar herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez.
Eft (duygusal özgürleşme tekniği) dinamik psikoterapiyle birlikte pek çok ruhsal ve bedensel problemin çözümü için uygulanır. Fobiler, psikolojik sorunlar: stres, panik atak, depresyon, endişe, migren, obsesyon, öfke kontrolü, sosyal fobi, sınav kaygısı, anksiyete, cinsel problemler, travmalar, ayrılık veya vefat sonrası yaşanan yas gibi problemlerde psikoterapi seansına entegre edilir.
EFT Tekniği 5 Temel Adımdan Oluşur:
-
Sorunu tanımlamak: Bu adımda kişi çözmek istediği sorunu düşünür. Aynı anda odaklanmak için yalnızca bir konu seçilmelidir.
-
Başlangıç yoğunluğu test edilmelidir: Kişi, sorunun yoğunluğunu 0 ile 10 arasında derecelendirmelidir. 10 derecesi sorunun şimdiye kadarki en kötüsüdür. Bu sıralama sistemi tedavinin sonunda etkinliğin değerlendirilmesine izin verir.
-
Kurulum: Her dokunma turuna başlamadan önce basit bir hatırlatma ifadesine karar verilmelidir. Hatırlatma ifadesi kişinin konuyu kabul etmesini ve buna rağmen kendini kabul etmesini içerir. Örnek bir hatırlatma ifadesi şöyledir: “Sorunum olmasına rağmen kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum.”
-
Sekans: Bu adım esnasında birey seçtiği ifadeyi tekrarlarken vücuttaki belirli noktalara dokunur.
-
Yoğunluğu test etmek: Sorunun yoğunluğu 0 ile 10 arasında sıralanmalıdır. İdeal olarak yapılan işlem sonucunda sorun iyileşmiş olacaktır. Yoğunluk 0 noktasına ulaşana kadar işlemi tekrarlanabilir.
İrem Yalçınkaya
Kaynakça
https://www.guven.com.tr/saglik-rehberi/duygusal-ozgurlesme-teknigi-eft-nedir-nasil-uygulanir
https://www.ayseduman.com/eft-teknigi-nedir/
https://www.gulcemyildirim.com.tr/makaleler/duygusal-ozgurlesme-teknigi-eft
https://dergipark.org.tr/en/pub/ybpd/article/383026
https://gonullupsikolog.org/blog/duygusal-ozgurlesme-teknigi-eft-nedir