OLUMLU DÜŞÜNME SANATI

 Olumlu (Pozitif) Düşünme Nedir?

 Çoğu insanın hayatında gerçekleştirmek istediği hedef ve hayalleri var. Bu hedeflere ulaşmak için hayat olağan akışında devam etmeli. Peki bunu en iyi şekilde mümkün kılmak insanların elinde mi? Olumlu düşünmeyle bu gerçek olabilir.

 Olumlu düşünce, kişinin iyimser bir bakış açısıyla hayata yaklaşmasına, hayatın güzel yönlerine odaklanmasına, zihni olumlu yönde kullanmasına yardımcı olur. Negatif durumları olumlu durumlara çevirebilme, çözüm odaklı olma ve bu olumlu düşünmeyi yaşam boyu uygulamayı öğrenebiliriz. Bu sayede engel ve zorlukların üstesinden gelip hedeflerimize ilerlediğimiz yolda daha emin adımlarla ilerleyebiliriz.

 Olumlu düşünce, bireyin kendisine yaptığı en büyük yardımlardan biridir Olumlu düşünerek önce kendisini değiştirip daha sonra etrafındaki şeylerin iyiye gittiğini anlamasını sağlayabilir. Çünkü olumlu düşünce sizi psikolojik ve fizyolojik olarak daha iyi etkileyip bunu etrafınıza da yansıtacaktır. Olumlu düşünme, iş hayatınızda size katkı sağlayacağı gibi yaşamınızı da kolaylaştıracaktır.

 Olumlu Düşünmeyi Hayata Geçirme

 Olumlu düşünme hayatımızın her anında bizimle olmayabilir fakat bunu maksimum seviyeye taşımak bizim elimizde. Olumlu düşünme için şunları yapabilirsiniz:

-Olumsuz ifadeden kaçınma: Olumlu ifade kullanımı çok önemli, olumsuz ifadelerden kaçınıp kişinin kendini ve etrafındaki kişileri dahi etkilemesi mümkün.

-Kıyaslama yapma: Kendini başkalarıyla kıyaslayıp hırs yaparak başarılı olmak yerine kişi kendini yetersiz hissetmeden de en iyi versiyonu olabilir.

-Şükretme: Şükrederek hayattaki minnettarlık duygusunu hissedip kişinin hayatını yaşamak için daha anlamlı hale getirebilir.

-Bardağın dolu tarafından bakma: Kişi olumsuz durumların dahi olumlu yönlerini görebilirse daha mutlu olabilir.

-Doğru iletişim kurma: Sosyal hayattaki ilişkilerde bir uyumsuzluk hissedildiğinde bunu doğru iletişim kurarak karşıya aktarabilmek olumlu düşünme için önemlidir.

-Çözüm odaklı olma: Her problem için çözüm olacağına inanmak ve her şeyin olacağına varmasına inanılan düşünceyle iyi hissetmek.

-Pozitif çevre: Kişi etrafında olumlu ve motive veren kişiler bulundurursa bu kendi modunu da yükseltecektir.

-Yardım etme: İnsanlara yardım etme isteğinde bulunan kişiler onların mutluluğuyla mutlu olur.

-Geleceğe odaklanma: Geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarıp geleceğe odaklanıldığında olumlu düşünmeye daha yaklaşılmış olunur. Bunlar olumlu düşünmeyi hayata geçirmek için yapılabilen onlarca şeyden birkaçı. Bazı maddeleri kendiniz ekleyip hayatınıza uyarlayabilirsiniz. Yazı yazmayı seven birey olumlu düşüncelerini kağıda dökebilir ya da resim çizmeyi seven bir kişi olumlu düşünceler içindeyken hissettiği şeyleri çizebilir.

 Olumsuz Düşüncelere Sahipsek Ne Olur?

 Olumsuz düşüncelere sahip kişiler ruh hali olarak daha stresli, üzgün ve şüpheci olurlar. Ve hatta bu düşünceler ilerledikçe depresyona ve anksiyete bozukluğuna sebep olabilir. Kişi yıpranır, sosyal ilişkileri kötüye gider ve hayatındaki her şey düşünceleri gibi olumsuz olmaya başlar.

Genç ve Yaşlılarda Olumlu Düşünme

 Yaş ilerledikçe kişiler yaşadıkları tecrübe, zihinsel ve fiziksel kayıplara bağlı olarak gençlere kıyasla daha olumlu düşünüyorlar. Yani yaş ilerledikçe olumlu düşünme artıyor diyebiliriz. Kişiler yaşlandıkça yaşama daha olgun bakmaya başlar. Olumlu düşünmeyi tecrübe dışında tetikleyen başka şeyler de olabilir. Mesela ‘’Psikoloji ve Yaşlanma’’ adlı dergide yayınlanan bir çalışmada glikozun yaşlı kişileri olumlu düşünmeye ittiği göstermiştir. Sonuç olarak olumlu düşünerek kişi ilk olarak kendisine iyilik yapacaktır. Bu olumlu düşünceler hayatına somut olarak dönecektir ve kişinin mutlu hayatının bir parçası olacaktır.

Hilal Karaköz

KAYNAKÇA

Food for Happy Thought: Glucose Helps Older Adults Retain a Positive Mindset, American Psychological Association, 2017.

Doç.Dr. Ayşegül Bilge, Yaşama Dair Olumlu Düşünce, 2012.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Skip to content